Очаква се лидерът на БСП Корнелия Нинова утре да заеме мястото на Антониу Гутериш в Социалистическия интернационал, съобщи bTV без да назовава своя източник.

Рокадата идва след избора на Гутериш за Генерален секретар на ООН. Според "червените", това ще доведе до сериозно напрежение при тях, тъй като Социнтернът е в конкурентни отношения с Партията на европейските социалисти, която се оглавява от Сергей Станишев.

Социнтернът е международна организация на партиите, които се стремят към "осъществяване на демократичния социализъм, така както е формулиран в Декларацията за целите и задачите на Социалистическия интернационал". Социалистическия интернационал също се стреми към разширяване на отношенията между Социалистическия интернационал и социалистическите партии, които не са в списъка на членовете, но желаят сътрудничество.

Социалистическият интернационал възстановен във Франкфурт през юни 1951 г. Той е наследник на Социалистическия работнически интернационал, но неговите корени датират от още края на 19 век.

Създаването на Социалистическия интернационал и приемането на принципен програмен документ очертава коренно различния път на социалдемокрацията в сравнение с комунизма - двете конфронтиращи се течения на социализма, които вече са разделени и като части на две противостоящи си световни системи, гласи справка в интернет.

Първоначално доминиран от Западноевропейски партии, днес в него членуват 162 партии от над 100 държави.

Партията на европейските социалисти, европейска политическа партия, е асоциирана организация на Социалистическия интернационал, каквато е и европейската парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Станишев номинира Нинова за премиер на България

Станишев номинира Нинова за премиер на България

Победата на президентските избори да е и на предсрочния вот, иска лидерът на ПЕС

Припомняме, по време на последния Конгрес на БСП Станишев номинира Нинова за премиер, ако БСП спечелят предсрочните парламентарни избори на 26 март.