Корпоративният данък за 2005 година ще бъде 15 %, реши Народното събрание. С приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се освобождават от данък даренията за социална, здравна, образователна и културна дейност, съобщи БНР.

Разходите за дарения на компютри и периферна техника за училища и висши учебни заведения няма да се облагат с корпоративен данък, ако компютърната техника е произведена две години преди дарението.

Народното събрание отмени данъка “Наследство” за роднините по права линия с приетите текстове от промените на второ четене в Закона за местните данъци и такси.

Годишната амортизационна норма за машини, производствено оборудване и апаратура не може да превишава 50%, когато тези активи са част от първоначалната инвестиция, реши още парламентът.

Другото условие за ускорената амортизационна норма за машините, производствено оборудване и апаратурата е те да са фабрично нови и да не са били експлоатирани преди придобиването.

Лицата, които формират облагаема печалба или доход трябва да изготвят и водят данъчно-амортизационен план.
Начисляването на амортизация в него започва не по-рано от датата на изготвяне на началния данъчен амортизационен план, предаде Дарик радио.

Активите, които се използват изцяло за дейността, за която данъчно задълженото лице не формира облагаема печалба ли доход не се отписват от данъчно амортизационен план, но за тях се преустановява начисляването на данъчната амортизация към 1 януари на годината, през която дейността не се облага по реда на Закона за корпоративно подоходно облагане.

Депутатите приеха и текстове, с които корпоративният данък за фирмите, извършващи морско-търговско корабоплаване, се заменя с данък върху нетния тонаж на корабите за дните в експлоатация.