Приветствам идеята за създаването на доклада за корупцията в България и идеята за тази конференция.
Това заяви американският посланик у нас Джон Байърли по време на Осмия обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

Той каза, че се опитва да дава предложения за решаване на проблемите с корупцията в България, за да може страната ни да изгради едно по-силно общество.

Дипломатът подчерта, че САЩ са заинтересовани страната ни да си реши проблемите с корупцията, защото България и САЩ са партньори в борбата с организираната престъпност, трафика на наркотици и хора.

Американският бизнес трябва да е сигурен, че може да функционира в България без корупционен бизнес-климат, подчерта американският дипломат.

Той посочи, че САЩ се опитват да ни помогнат за решаването на този проблем, защото това е едно от изискванията на Европейския съюз за нашето членство от 1 януари 2007 година, което САЩ категорично подкрепят.

Досегашните мерки за борба с корупцията са неефективни...срещу корупцията не трябва да се прилага единствено наказателната репресия, а е необходима и превантивната дейност...ще искам имунитета на всеки магистрат и депутат, уличен в корупция.
US-посланикът посочи, че разочарованието на хората от корупционните практики в страната може да бъде използвано от популистки партии и коментира, че корупцията може да разруши дори самото правителство.

Байърли каза, че правителството на САЩ се справя с корупцията чрез отказа на политическа протекция на политическите личности.

САЩ, ЕС и България работят в тясно сътрудничество в много области и за да продължи това сътрудничество трябва да се преборим с проблеми с корупцията, подчерта Байърли.

Той все пак уточни, че САЩ оценяват усилията, които полага българското правителство и оценяват, че правителството е признало съществуването на този проблем.
САЩ приветстват сериозните реформи, които предприема кабинетът, заяви още посланик Байърли и допълни, че най-важната промяна трябва да стане на ниво обществена нагласа.

Правителството счита борбата с корупцията за свой основен ангажимент, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Той подчерта, че Министерски съвет е приел стратегия за прозрачно управление, която да се бори за превенция на корупционните действия.
Създадена е комисия за борба с корупцията, на която са възложени координиращи действия за изпълнение на стратегията.
Комисията ще предлага решения за антикорупционни действия, подчерта вътрешният министър.

По думите му правителството е ориентирано към засилване на взаимодействието между трите власти.

Министър Петков подчерта, че МВР счита вътрешната корупция за неразделна част в разграничаване на корупционните практики.
В МВР е утвърден подход за нулева толерантност към вътрешната корупция, категоричен е вътрешният министър.

Той подчерта, че досега са уволнени 65 служители на министерството, а материалите за 36 от тях са предадени на прокуратурата.
276 служители на вътрешното ведомство са проверявани за корупция, а 2476 корупционни действия са разкрити от МВР.

Отхвърляме практиката да се оправдаваме: "Ние ги ловим, те ги пускат", заяви Петков.

Той подчерта, че МВР търси качествени доказателствени материали за корупционни действия, които да бъдат предадени на прокуратурата, за да може тя качествено да си свърши работата.

В борбата с корупцията трябва да бъдат включени проверки на партиите и техните фондации, начина за добиване и изразходване на средства от партиите, заяви вътрешният министър по повод обвиненията от страна на Екатерина Михайлова от ДСБ, че МВР не се справя с корупцията, организираната престъпност и публичните убийства.

На форума присъстваха посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, главният прокурор Борис Влечев, Филип Димитров от СДС, бившият правосъден министър Антон Станков, спряганата за десен кандидат-президент Нели Куцкова, омбудсманът Гиньо Ганев и представителят на МВФ за България Джеймс Роуф.

Участниците в срещата изслушаха и доклад за оценка на корупцията в България.