Остри критики към управляващите отправи от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Ситуацията е кризисна и тя изисква единни действия, за да бъде преодоляна, изтъкна Костов по време на дебатите в извънредното пленарно заседание по газовата криза.

Той упрекна управляващите, че предлагат на парламента проект на декларация, внесен само от мнозинството - минута преди заседанието.

Сами предизвиквате кризата и сами декларирате как трябва да се реши, упрекна коалицията Костов.

По думите му техният проект на декларация е едностранна, безадресна, изкючително слаба и не отразява дискусиите в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

„Резултатът ще е, че ще кръстите още една зима на името на своя министър-председател - Луканова зима, Виденова зима, Станишева зима.

Това ще постигнете. Това ще постигнете поради пълна липса на диалогичност и неспособност да се овладеят механизмите за въздействие върху кризата", предрече Костов.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че парламентът трябва да докаже, че управляващата коалиция не е била предупредена или е била предупредена, но не е взела мерки.

„Който не е предупредил правителството, президента и председателя на парламента, че е възможно да се намалят или прекратят доставките на газ, трябва да носи персонална отговорност и да бъде освободен от поста, който заема", категоричен е Костов.

„Дали посланикът в Москва, дали в Киев, ръководителят на Националната разузнавателна служба - тези хора не са си свършили работата, посочи Костов и настоя да се поиска отговорност от министрите Емел Етем и Петър Димитров, отговорни за това, че България трябва да има резерв по закон за 70 дни.

„Ние не сме къща, запалена от някакъв пияница по невнимание, и след това всички да се тюхкаме, че това нещо се е случило. Това е държава, държавата трябва да има свои резерви, механизми, начини да реагира на такава криза", заяви още тъмносиният лидер.

По думите на Иван Костов българското правителството допуска поради некомпетентност и неспособност да реагира на събитията тежки щети на гражданите и на фирмите.

По-късно в дебатите, новоизбраният лидер на СДС Мартин Димитров предложи от името на обединената опозиция (както стана ясно обаче впоследствие не цялата опозиция подкрепя това) промяна в текста на декларацията.

Сред промените, предложени от Димитров, е ситуацията да се използва и едностранно да прекратим договора с "Газпром", след което да започнем преговори за сключване на нов, по-изгоден.

СДС предлага още проектът „Южен поток" да бъде ревизиран, тъй като той не ни предоставя нови условия, а ни оставя под зависимостта на Русия.
За приоритет да бъде обявен „Набуко", поискаха още сините.