Който е снесъл руските яйца на АЕЦ „Белене" в българското икономическо гнездо, трябва да си отговаря, защото това е най-голямата злоупотреба, която се гласяха да извършат с парите на българския данъкоплатец. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов и поясни, че проектът е абсолютно икономически необоснован.

От думите му става ясно, че снеслият яйцата е Симеон Сакскобургготски.

Това е българското гнездо. Там, в това гнездо, 1999 година ние положихме основите на енергийната стратегия и енергийна ефективност на България, но тя беше елиминирана 2002 г., като беше изхвърлена енергийната ефективност, заяви той и посочи за виновник Симеон Сакскобургготски.

Той изрази недоумение как с очакваните 50 милиона евро чиста печалба от централата ще бъде обслужван дългът от 11,6 милиарда, необходим за изграждането й.
Костов коментира, че едва ли би се намерил такъв инвеститор.

Защитниците на АЕЦ Белене, по думите му, ще бъдат принудени да доказват недоказуема теорема. От думите на Иван Костов стана ясно, че той е готов за дебат с БСП по проекта „Белене".

Лидерът на ДСБ е категоричен, че не става въпрос за геополитика на яйца, а как да бъде решен въпросът за бъдещето на енергетиката на България, която да доведе до това с тази енергийна консумация и енергетика страната ни да произведе с шест пъти по-голям брутен вътрешен продукт, както са съумели в Италия, или осем пъти, както се е случило в Дания.

По мнение на Костов премиерът Бойко Борисов прави грешка, казвайки, че газова централа в Белене би била скъпа централа. Според него тя е много евтина, но токът е скъп, защото Русия злоупотребява с господстващото си положение на доставчик за България на газ, петрол и ядрено гориво.

Иван Костов и съпартийникът му Иван Иванов заявиха, че твърденията, че в бъдеще България ще се превърне във вносител на ток, са един от най-лъжливите митове. Лидерът на ДСБ изтъкна, че страната ни има възможност да развие производство на ток чрез заместващи начини, включително чрез собствени мощности на базата на лигнитни въглища.

20% от инсталираните мощности миналата година отидоха да произвеждат ток за износ, изтъкна Костови и добави, че няма друга страна като България, която да внася енергийни ресурси, за да изнася ток на евтина цена.

Иван Иванов добави, че България ще произвежда още дълго време ток от V и VI ток на АЕЦ Козлодуй, тъй като на два пъти с по 10 години ще им бъде удължен срокът.

Въпросът за износа и респективно вноса на ток според него ще бъде актуален след 2037 г., когато ще имаме сериозен микс.

Като допълнителни аргументи Костов изтъкна производството на шистов газ, което след по-малко от две години се очаква да бъде в индустриални количества в Полша. Други европейски страни, в които ще се добива, са Словакия и Румъния. По думите му наложеният мораториум у нас пречи въобще на проучванията за газ. Такава забрана беше наложена в увлечението на народните представители, коментира той.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че има открито находище на газ в Средиземно море, между Израел и Кипър, и съобщи, че кипърският посланик се е срещнал с него и се опитал да го заинтригува продажбата на кипърски газ да не минава през Турция, а да мине като втечнен през Гърция.

Освен това Костов посочи, че страната ни силно се надява в Черно море да бъдат открити още находища, след като стана ясно, че близо до българската акватория - в румънската, е открито находище.

ДКЕВР е длъжна да намали цената на природния газ и свързаните услуги като парното от 1 юли. В противен случай не изпълнява своите функции на регулатор, категорично заяви Иван Иванов, коментирайки съвпадението, че ГАЗПРОМ ни намали цените на газа с 11% преди няколко дни, а в България от вчера цените са увеличени.

Освен това той отбеляза, че намалението на цената на природния газ ще е валидно само 9 месеца, защото от 1 януари догодина ще има друг договор с Газпром, като по думите му руската компания намалява цената не поради някакви специални чувства към българските потребители.

В заключение лидерът на ДСБ Иван Костов отправи серия критики към правителството и по други теми. Той упрекна управляващите най-вече за липса на противопоставяне срещу масовите злоупотреби с господстващо положение и визира секторите горива, лекарства, зърно, олио, захар.

По думите му определението на КЗК, че има картел при течните горива е първа лястовичка и пазарът трябва бързо да се демонополизира.