Председателят на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС Иван Костов оцени високо кандидатурата на Цветлин Йовчев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

Той изрази надежда, че с оставката на Петко Сертов ще се даде възможност да се строшат политическите чадъри, които бяха изградени, включително с помощта на ДАНС, информира БНТ.

Иван Костов се надява, че новият председател на ДАНС Цветлин Йочвев ще помогне за това.

"Това е човек, който е показал, че е безкомпромисен по отношение на корупционни практики по високите етажи. Това е един почтен от всяка гледна точка служител на контраразузнаването и се радвам да работя с него.", заяви Костов.

В същото време председателят на РЗС Яне Янев заяви, че има резерви спрямо кандидатурата на Цветлин Йовчев. Янев не пожела да уточни какви са те, но заяви, че това е преценка на премиера Бойко Борисов и повтори, че РЗС ще са лоялни към него в следващите 6 месеца.

"Той поема отговорност с назначаването на тази кандидатура и ние желаем да му осигурим комфорт на премиера да структурира екипа по негова преценка, затова не желаем да се намесваме и да бламираме.", коментира Янев.

Междувременно Иван Иванов от ГЕРБ заяви, че твърдо застава зад избора на Цветлин Йовчев.