Днешните управляващи не извършват задълбочена ревизия на управлението на Тройната коалиция.
Изминаха 68 от първите 100 дни управление на ГЕРБ, но ние още не сме чули истината за управлението на тройната колизия.
ДСБ настоява за пълни и откровени заключения за най-тежките заварени проблеми във всеки един сектор.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред повече от 1200 делегати на партията, които се събраха в столичната зала "България" на 6-ото Национално събрание.

Не се интересуваме от розови  коли и излишни самолети.
Настояваме след посочване на проблемите на хората да се посочат управленските цели, които ще доведат до тяхното решаване, подчерта още Костов в политическия си доклад.

Представителите на ГЕРБ заимстват от тройната коалиция обясненията за естеството на кризата. Те безкритично възприеха, че кризата е породена изцяло отвън, а вътрешни причини и управленски грешки има

По думите му мандатът на Станишев не е донесъл никакви ползи за българските граждани.

Партиите от Тройната коалиция трябва да понесат отговорността за това, че доведоха модела 8:5:3; за корупцията и престъпността по най-високите етажи на властта и загубата за европейското доверие и финансиране, както и за това, че водеха политика на пренебрегване на кризата и засилиха вредите от нея, само и само да бъдат запазени обръчите от фирми на всяка партия от коалицията, изтъкна още лидерът на ДСБ.

Според оценката на Иван Костов представителите на ГЕРБ заимстват от тройната коалиция обясненията за естеството на кризата.

Те безкритично възприеха, че кризата е породена изцяло отвън, а вътрешни причини и управленски грешки има", изтъка Костов и визира нереформираните системи на здравеопазване, образование, сигурност, харченето на парите на данъкоплатеца за мегаенергийни проекти без доказана полза, кредитирането на обръчи от фирми, раздуването на скъпоструващата администрация съсипването на черноморското крайбрежие и планинските курорти.

ДСБ иска ясни цели и конкретни мерки от правителството на ГЕРБ, за да бъдат неутрализирани последиците от кризата и страната да излезе от нея, заяви Костов и изрази готовност ДСБ да посочи тези цели и политически мерки.

В доклада си пред 6-ото национално събрание лидерът на ДСБ изтъкна политическата роля на ДСБ да бъде гарант и коректив на управлението на ГЕРБ.

„Ролята ни на гарант са преди всичко възстановяване на европейското доверие и финансиране. Искаме да гарантираме въпреки, че не участваме пряко в управлението, че ще започнем война с мафията и корупцията.

На първо място това трябва да стане в сектора за сигурност и в съдебната власт, добави Костов.

Той припомни, че в следствие на поставено от съпредседателите на Синята коалиция питане премиерът е започнал действия за възстановяване на щетите, насени от Симеон Сакскобургготски на българските гори.

Партия "Демократи за силна България" ще подкрепи кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова. Това съобщи председателят на столичната организация на партията Атанас Атанасов.

                                   Още...

Иван Костов убедено заяви, че ДСБ и Синята коалиция ще бъдат истински коректив за управлението на страната и че ще заемат критична на конструктивна позиция по отношение на данъчните закони и бюджета за 2010 година.

Пред делегатите Иван Костов направи преглед на водената от ДСБ политика, даде оценка на резултатите от изборите за европейски и национален парламент и поиска от делегатите да положат всички усилия за разширяване и укрепване на Синята коалиция, като обединение на цялата демократична десница. 

На предстоящите редовни местни избори ДСБ да се яви със Синята коалиция като самостоятелна формация и навсякъде да търси максималния резултат, поиска Костов.

На предстоящите президентски избори Синята коалиция трябва да има свой кандидат за президент, подчерта още тъмносиният лидер.

Той каза, че решението на софийската организация за предстоящите частични избори за кмет на София по никакъв начин не предопределя общата политическа стратегия на ДСБ за бъдещето.

„Това конкретно решение е взето с оглед на започнатия кметски мандат, състоянието и възможностите на ДСБ в момента и в разбирателство с партньорите от Синята коалиция.

Иван Костов посочи 7 стъпки за реализацията на политическата стратегия на ДСБ, сред които е разширяване на Синята коалиция, издигане на кандидати на коалицията за президент и вицепрезидент, самостоятелно явяване на Синята коалиция навсякъде на изборите с поставени максимални цели.

Иван Костов посочи организационни слабости и проблеми в партията и поиска от делегатите да положат усилия за изграждане на авторитетни местни организации. По думите на лидера на ДСБ привържениците на партията трябва да мат самочувствие на най-смелата волева и компетентна партия в страната.

Той предложи до следващото национално събрание да се проведе вътрешна дискусия и да се направят необходимите промени в устава. За реализацията на политическата стратегия според Иван Костов е необходимо значително усилване на вертикалната структура на ДСБ.

Той подчерта че политическата стратегия на ДСБ  е без алтернатива и че тя е израз на отговорността за запазване на влиянието на десницата и за категорично противопоставяне на ДПС и ДСБ с следващото  47 народно събрание.