Президентът демонстрира външнополитически симпатии прекалено остро и прекалено отчетливо", заяви по Нова ТВ Татяна Дончева по повод интервю на президента Росен Плевнелиев за „Файненшъл Таймс", където той остро критикува политиците и могъщите олигарси в България за това, че разчитат прекалено много на държавни фондове, както и решението за „Южен поток".

Според Дончева това започва да изглежда подозрително и допълни, че е хубаво хората, заемащи ключови позиции, да бъдат малко по-приглушени в предпочитанията си.

„Прозападните симпатии не са само за и против „Южен поток". „Движение 21" смята, че България има огромна нужда от поне два-три големи инфраструктурни проекта, в които да бъде ангажирана младата работна ръка със средна квалификация за един хоризонт от 4-5 години", посочи Дончева.

Тя намекна, че позицията против „Южен поток" само заради обвързаността на България с Русия не е толкова правилна, защото единственото, което но обвързва с Москва, е „липсата на достатъчно собствени енергийни източници и обстоятелството, че сме страна по пътя на транзита".

Запитана по какъв начин са избрани българските фирми - участници в „Южен поток" Дончева отговори, че фирмите изпълнителки са избрани много по-прозрачно. Тя допълни и че сред тях има фирми на Делян Пеевски, които обаче е добре да бъдат изтласкани. Кой освен „Газпром" е най-добрият строител на газопроводи, запита още Дончева.

Във връзка с разрешението „в последния момент" на бившия регионален министър за строеж на „Южен поток" в местността Паша дере Дончева коментира:

Всяко правителство, което приключва живота си, подписва някои неща в последния момент - особено за „Южен поток" и особено за големите интереси. Да си дадем сметка - Америка държи трасето да не напуска територията на Украйна и синът на Джо Байдън - вицепрезидента на САЩ, ръководи компанията, която е 49% собственик на тези тръби. Ние заложници на Украйна ли трябва да станем? Това трасе е свързано с Италия и Австрия. Да не смятате, че там са прорусофили? Трябва да си дадем сметка, че е хубаво това трасе да минава през България".