Правителството отпуска и 360 млн. лв. за учителски заплати през 2020 г. До края на мандата ще се постигне двойно увеличение на учителските заплати. Това заяви премиерът Бойко Борисов на обобщението на платформата на ГЕРБ за гражданския диалог "Европа в нашия дом", която се провежда в НДК.

Според премиера, България е единствената държава в Европа с wi-fi във всяко едно училище. Той заръча на министъра на образованието Красимир Вълчев да провери състоянието на всички училищни автобуси с още 20 милиона лева и още толкова за интерактивното обучение.

Трябва с всички сили и институции да обхванем всички деца в образователната система и всяко едно дете да завърши училищното образование, е мнението на образователния министър Красимир Вълчев.

Когато държавата работи заедно с институциите, има ефект, но е по-трудно е да се осигури ежедневната посещаемост на децата в училище. Министърът разчита най-много на учителите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всички останали професии.

"Много професии ще бъдат заменени, но учителската професия няма да бъде заменена и всички деца трябва да придобият микс от ключови компетентности", акцентира образователният министър.

Цяла Северна България чака АМ "Хемус", призна Петя Аврамова
Обновена

Цяла Северна България чака АМ "Хемус", призна Петя Аврамова

В Югозападна България чакали АМ "Струма"

Красимир Вълчев очаква повече от образованието на 21 век и децата да придобият много повече знания, които да прилагат в съвременността. Просветният министър очаква и след 40 години нашите деца ще бъдат на пазара на труда, защото ще се придобили знанията и уменията на технологиите. Образованието е бъдещето за нашите деца и зависи развитието на всички нас, допълни просветният министър.

Председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянава отчете, че последователните политики на ГЕРБ от 2009 г. водят до резултатни и добри политики. За последни 2 години правителството на ГЕРБ вложи над 950 милиона лева в сферата на образованието и с това показва, че образованието е национелн приоритет, обясни тя.

Трябва да се полагат усилия за задържане на децата в детските градини и училищата, както и за реализиране на философията на приобщаващото образование, призова Дамянова.

На свой ред заместник-министърът на образованието Таня Михайлова посочи, че качественото средно образование е в основата на изграждането на качествено гражданско общество. Нашият ангажимент е да образоваме учиниците да са компетентни навсякъде, където се намират, обясни Михайлова. Тя настоява учителите да работят върху това да развитие в децата иновативно, креативно и критично мислене.

Основните теми, засегнати от МОН по време на гражданския диалог из цялата страна, са обхващане на децата и учениците в образователната система, модернизация на образованието, учителските заплати, професионалното образование, европейските политики и инвестиции в образованието.