Заиграването с Основния закон на страната е с политическа цел - да спечели няколко месеца власт сегашното изчерпано правителство. То отваря пътя към процеси, които нашите колеги от ГЕРБ или не разбират, или не искат да разберат.

Това заяви за News.bg народният представител от БСП Крум Зарков за вчерашния дебат за провеждане на Велико народно събрание (ВНС) за нова Конституция.

Не една и две държави са се сринали от този път, припомни той. "Това е техника на политическия блъф, който води до все по-големи залози и накрая ще се окажем в състояние, в което, след като практически съсипаха, където има читав закон за 4 години, бяха на път да съсипят и Конституцията. Слава Богу засега го предотвратихме", коментира червеният депутат.

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

По думите му в това мнозинство няма воля да се посегне на отчетността на главния прокурор.

"Конституцията може да се променя. Тя не е свещена крава, тя сама е изписала как се променя. Нека кажем нещата ясно - проблемът, който се поставя е в съдебната власт и по-точно в статута и правомощията на главния прокурор", обясни Зарков.

"Това, което протестът от лятото постигна е, че на следващите избори, когато и да са те, всяка сериозна политическа сила, ако иска да е на дневен ред, ще трябва да обясни какви са й вижданията по този въпрос", смята социалистът.

"Ние в БСП съставихме съвет по правосъдие, който съвсем скоро ще излезе с ясни идеи и ако се наложат промени в Конституцията в тази й част, ще ги направим. Разликата в подхода е, че ние ще действаме честно и професионално, а не както сега видяхме - некомпетентно и със скрити помисли", допълни още Зарков.

Проф. Киров: Приключи порнографията с новата Конституция

Проф. Киров: Приключи порнографията с новата Конституция

Тежко ни и горко като виждаме какво е нивото на юридическата мисъл в НС

Припомняме, вчера в парламента не бе прието да има промени в Конституцията и за свикване на Велико народно събрание. Подобно решение се приема с квалифицирано мнозинство от 160 гласа. За свикването на Велико народно събрание гласуваха 110 депутати ГЕРБ и "Обединени патриоти" и един независим. Депутатите от "Воля" - и осмината, които бяха в зала, се въздържаха. Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и независимите, които напуснаха БСП след 50-ия й конгрес. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов не участва в гласуването.