Около 60 души се събраха на протест пред сградата на бившия Партиен дом, настоящ - парламент. Демонстрантите посрещнаха депутатите с несъгласието си срещу промените в Кодекса на труда.

С промените се дава възможност за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно, увеличение на периода на отчитане на сумарното изчисляване на работното време, разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие, а протестиращите за кратко блокираха движението по столичния булевард "Александър Батенберг" с възгласи "Не на робството".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви пред журналисти, че едни от най-уязвимите работници от извънредния труд са хората от градския транспорт, шивачките, полицаите, пожарникарите, лекарите и медицинските работници, работниците в производството. В тези сектори има повишена заболеваемост - инфаркти и инсулти. Това са хора, които са живи бомби и не трябва тяхното положение да се утежнява, настоя Григорова.

Според нея изходът не е в допълнителния извънреден труд, а в увеличаване на нормалното заплащане на труда. КТ "Подкрепа" са против разширяването на обхвата на ежедневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателя да предоставя топла храна по време на нощните смени.

Няма как да се грижим за физиологичните нужди на работника и да очакваме той да бъде пълноценен на работното си място, като същевременно го корим, че не бил достатъчно производителен, категорична бе Ваня Григорова.

Тя се надява депутатите да премислят решението си и да се откажат от античовешката мярка, заложена в Кодекса на труда.

На въпрос на News.bg дали КТ "Подкрепа" ще постави въпроса пред социалните партньори и на следващата Тристранка, Григорова отбеляза, че ако ще се увеличава извънредният труд, заплащането му да бъде увеличено четирикратно, за да не е финансово изгодно на работодателя да експлоатира работниците си.

Само тогава ще се замислят дали да не назначат още един човек, вместо да изтощават шепата хора, които вече са наели, каза още Григорова и предупреди, че извънредният труд убива.