Меглена Кунева България бърза да приключи преговорите с ЕС по глава “Енергетика” по време на датското председателство на Евросъюза, а не по време на мандата на Гърция, която е следващият председател на ЕС.

Това призна министърът по европейските въпроси Меглена Кунева пред Дарик радио.

Тя определи като лош дипломатически ход отлагането на решенията в преговорния процес за АЕЦ за времето, когато Гърция ще е начело на Евросъюза.

Ако успеем да предизвикаме техническа проверка за безопасността на АЕЦ “Козлодуй”, ще дадем шанс на 15-те страни членки да убедят своето обществено мнение, че българските реактори са безопасни, каза още министър Кунева.

Проверката ще бъде поръчана от ЕС и най-вероятно ще бъде направена от Групата по ядрени въпроси, която се е специализирала в подобни проверки, съобщи Кунева.

Тя отговори уклончиво на въпроса дали се съмнява в обективността на бъдещата партньорска проверка.

Не мога да говоря като енергетик, затова не мога да изразявам или не съмнения по критериите и обективността на проверката, заяви министърът по европейските въпроси.

Българската убеденост, че АЕЦ ще издържи на такава проверка, е накарала правителството да вземе решение да я поиска, каза още Меглена Кунева.