Депутатите се скараха по време на обсъждането на законопроекта за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Striker" с вносител Министерски съвет.

По време на дебатите в пленарна зала на Партийния дом депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че това е поредният унизителен и неясен договор за България. Бойната машина може да е добра, но досега са произведени 4 900 машини, от които 434 са експлоатирани. В Европа няма страни, които да ползват такива бронирани машини, посочи Гечев. Положителното е, че в договора има авансово плащане, а не както при F-16 - 100% aвансово плащане.

България подписва празен чек за страйкърите. Такива международни договори няма и няма разумен човек, който да се подпише къде да му закарат мебелите например, без да знае колко ще му струва, коментира депутатът. "Подписвайте и целувайте ръка", призова Румен Гечев управляващото мнозинство.

Военната комисия одобри ратифицирането на договора за "Страйкърите"

Военната комисия одобри ратифицирането на договора за "Страйкърите"

Машините ще се асемблират в България

От "Възраждане" смятат, че правителството плаща такса "спокойствие" на американците, за да продължат позорното си управление. Купува и се пауза по закона "Магнитски", посочи от своя страна депутатът Николай Дренчев, който обяви, че формацията на Костадин Костадинов няма да подкрепи ратификацията на бойните машини.

ГЕРБ защитиха военния министър. Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев заяви, че днес е един много хубав ден за българската армия със закупуването на страйкърите. Той призова депутатите, които се изказват към бойните машини и ги оприличават като "ковчези", да не правят такива изказвания от парламентарната трибуна. Радев пресече и всякакви обвинение, че F-16 са хартиен проект. Той поздрави правителството и министър Тагарев, които придвижили инвестиционен проект за страйкърите - общо 198 машини.

Военният министър Тодор Тагарев взе отношение относно отправените критики за закупване на страйкърите. Той заяви, че психоатаките срещу него продължават. Има ясен график в договора и не е празен чек, отговори на критиките военният министър. Той увери, че бойните машини ще бъдат произведени и доставени както е заложено по договор и нямало да бъдат само по картинка - визирайки изтребителите F-16. Схемата, по която ще платим машините, е най-добрата за нас, според него.

В законопроекта е записано, че системата на Съединените американски щати (САЩ) за предоставяне на американски отбранителни продукти, услуги и обучение за партньорски държави е процес, чийто гарант по изпълнението на договора от американска страна се явява американското правителство.

Прогнозната стойност на договора е 1, 208,560,357.00 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Купуваме страйкъри от САЩ след дебат в НС за чорапи и национално предателство

Купуваме страйкъри от САЩ след дебат в НС за чорапи и национално предателство

Проектът предвижда придобиването на 198 бойни машини за 1,376 млрд. долара.

Договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика, установена в процесите по придобиване на отбранителни продукти в Република България, като най-характерни са:

1. Посочените цени в договора са в щатски долари, без включени данъци и такси, и отразяват максимално точна прогноза за необходимите;

2. Средства за плащане към момента на извършване на доставката. Въпреки това правителството на САЩ поема ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на продуктите на посочените цени в долари и в рамките на посочената наличност;

3. При извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните продукти или изпълнението на услугите за отбрана. От своя страна, купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия или извършването на услугите за отбрана, но той носи отговорност за всички разходи вследствие от отмяната.

4. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на първоначалната вноска по него, в рамките на срока на валидност на офертата.

Тагарев се надява да няма пак лумпениада от трибуната на НС

Тагарев се надява да няма пак лумпениада от трибуната на НС

Около шест хиляди са незаетите места в армията

В крайна сметка решението за страйкърите мина на първо четене със 146 гласа "За", 53 "Против" и 5 "Въздържал се".

В рамките и на днешното заседание, проектът бе приет и на второ четене.