В парламента по инициатива на Лъчезар Иванов и Калина Крумова от Атака, с участието на лекари, гинеколози и бездетни семейства се проведе дискусия за сурогатното майчинство.

Лъчезар Иванов припомни, че темата за сурогатното майчинство е засегната още в библията, когато Сара, която не може да роди наследник на Авраам, го изпраща при тяхната слугиня, която да му роди дете.

Нееднозначно е мнението на църквата, посочи Лъчезар Иванов.

В различните религии темата е засегната по различен начин, заяви Лъчезар Иванов.

Сурогатството  по думите на Лъчезар Иванов е разрешено в Канада, Гърция, Русия, Австрия, Англия, Сащ, Румъния, Израел и др държави.

Сред страните забраняващи сурогатството е България.

Според Лъчезар Иванов крайно време е сурогатните майки да бъдат разрешени и в България, особено когато жената, която иска да бъде майка има тежки заболявания които не й позволяват да роди дете.

Сурогатството не трябва да се разрешава след донорството на органи при наркозависими, СПИН болни и др.

Темата за сурогатството е особена актуална в последните две седмици откакто обявихме тези законодателни инициативи, заяви от своя страна и Калина Крумова.

Тя е категорична, че не трябва да се лишават от шанс  за собствено дете хората, които по една или друга причина не могат да имат собствено дете.

Сурогатството ще се регламентира с промени в семейния кодекс, в НК и други нормативни актове, а не със специален нов закон.

Калина Крумова обясни, че при нас термитът сурогатна майка ще бъде заменен със заместваща майка, тъй като другият термин е чужд за българската народопсихология.

Една заместваща майка няма да има възможността да бъде такава повече от два пъти.

Тя предлага заместващите майки да могат да бъдат жени на възраст между 25 и 45 години, физически и психически здрави и да имат поне едно собствено дете.