Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов подаде оставка като председател на ГЕРБ - София и като заместник-председател на Народното събрание.

Той поясни, че постъпва така заради разгорелия се скандал и авторитета си.

Той добави, че прави изявлението си във връзка с големия журналистически интерес и това, че ГЕРБ има нови принципи и възгледи за прозрачност в управлението.

"Подавам оставка като председател на софийската организация и подавам оставка като зам.-председател на НС", заяви Иванов.

Той добави, че иска по този начин да защити честта на името си и честта на политическа партия ГЕРБ, която по думите му трябва да продължи пътя си на нов морал в управлението на нашата държава.

По-рано днес стана ясно, че изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се произнесе по казуса Лъчезар Иванов най-вероятно в следващия вторник. Това заяви министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Борисов:
Ще подпиша за освобождаването от всички постове, при мен приятелства няма
Още...

Вътрешният министър коментира и поведението на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов в опита му да спре репортаж по Нова телевизия.

Според Цветанов такова поведение е недопустимо за който и да е представител на властта.

Припомняме, Иванов се забърка в скандал, след като по телефона се е опитал да спре излъчване на материал по Нова телевизия за негов познат митничар.

Репортажът показва луксозните къщи в скъпи столични квартали, в които живеят митничари със заплати от по 600-800 лева. От разказите на митничарите става ясно, че скъпите къщи и колите, които карат, са на техни богати приятели, които са им ги отстъпили.

Иванов се обадил на репортерката с думите: "Снимали сте Сергей Бранков, там няма проблеми, проверяван е. Ако може, чисто приятелски, да не го пускате".

Реакциите не закъсняха. Антон Кутев от БСП призова премиера да даде случая „Лъчезар Иванов" на ДАНС и прокуратурата и да се стигне до край.

Цветанов:
Подобно обаждане е недопустимо. Всички от Изпълнителната комисия на ГЕРБ приемат оставката на Лъчезар Иванов. 
                                Още...

„Понеже премиерът обича да дава всичко на ДАНС и прокуратурата, крайно време е да се установи дали случаят „Лъчезар Иванов" има незаконна търговия с влияние, или не", поясни Кутев.

Председателят Цецка Цачева обяви официално от парламентарната трибуна, че Лъчезар Иванов вече не е заместник-председател н парламента. Тя съобщи, че е постъпило заявление от него, в което заявява, че подава оставка като заместник-председател на основание член 6, алинея 1 ,точка 1 от парламентарния правилник.

Цачева поясни, че според предвиденото в посочените текстове на правилника председателят и заместник-председателите на парламента могат да бъдат предсрочно освобождавани по тяхно искане. В този случай не се изисква обсъждане и гласуване, достатъчно е самото обявяване.