Решението на Mинистерството на околната среда и водите за спиране на водния проект на Сливен е „политически акт", каза кметът на града Йордан Лечков, който обеща да завърши работите поне в разкопания сливенски център.

Според него няма грешки в местната администрация. Той обяви, че след около месец ще отговори на европейските институции лично, за да изясни ситуацията.

Не виждам повече какво да коментирам. Определено мога да кажа, че е политически акт. Ние не сме готови като държава, като хора, като нагласа, като морал в България да работим по европейски" категоричен бе Лечков, цитиран от БНР.

"Изразявам моето недоволство и от страна на европейците, защото и те не винаги са прави. Казват: нередност във връзка с тези сигнали, има доста сигнали, то за кой ли няма. То и за магистрала Тракия има сигнали. И аз тук му го казах и на министър Дончев: никой не им пречи да проверяват, ако има нещо нередно, после ги връщаш парите. Но понеже се застрашават другите пари за държавата, ще се съобразим с това решение на този етап" каза кметът на Сливен.

На общината са дадени указания за преустановяване на дейностите по проекта до изясняване на фактите по възлагане на договорите и изразходването на европейските пари.

Проектът за водния цикъл на Сливен беше за реконструкция на градската водопроводна и канализационна мрежа на стойност 52 милиона лева.

Припомняме, че Министерството на околната среда и водите спря временно изграждането с евросредства на водния проект на Сливен, заради сигнали за злоупотреба, които достигнаха до Европейската комисия.