Една левица би трябвало да постави социалната политика във фокуса на вниманието си, но това е далеч от грижите на БСП, обсебена от треската бюлетини-машини. За БСП това предопределя и мястото на левицата като цяло? Това заяви бившият министър на външните работи, дългогодишен евродепутат, председател на парламента и настоящ председател на Фондация "Солидарно общество" Георги Пирински по време на дискусия за ролята на Левицата в управлението на страната.

ПП дебнели по ъглите депутати от БСП, за да ги разубеждават за хартията

ПП дебнели по ъглите депутати от БСП, за да ги разубеждават за хартията

Въпреки различията, левицата се отзове, ако ги поканят на разговори

Въпросът пред лявото пространство в момент на особена острота как се управлява България всъщност се оказва "да бъде или да не бъде". Като аргумент за затихващата функция на лявата партия Пирински посочи неоправдано малкото внимание, което се отделя на социалната политика и наемния труд, а само през 2021 са били констатирани с 25% повече нарушения на трудовите права (2043) в сравнение с миналата година. Освен това 8-часовият работен ден не се спазва, което е било констатирано при извършените 40 788 проверки на Главна инспекция по труда, която е регистрирала над 188 000 нарушения.

Спорно е кой е най-нарушаваният закон в България - Законът за движението по пътищата или Кодексът на труда. Става въпрос за доста изразена експлоатация на труда, изтъкна Пирински, който настоява, че 80% от работещите трябва да бъдат обхванати от колективни трудови договори, настоя бившият евродепутат.

Бърза писта в правна комисия за идеите на БСП за наказания за мигранти престъпници

Бърза писта в правна комисия за идеите на БСП за наказания за мигранти престъпници

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов критикува държавната политика към бежанците

Според проф. Антоний Тодоров левицата няма да изчезне, както и десницата в политическия живот на страната. Въпросът е дали ще изчезне специфичната социалистическа левица, изтъкна политологът.

Тодоров обясни, че ако трябва да се намери една ценност, около която се събират всички леви движения - по думите му, това е равенството. Социалистическата левица е споделяла убеждението, че няма справедливи неравенства. Ако говорим за неравенствата трябва да се оценяват дали са повече или по-малко опасни за обществото, или са повече или по-малко трудни за преодоляване. Да се говори за справедливо неравенство е оксиморон, а всички леви партии и движения винаги са провеждали политики за намаляване на неравенствата, подчерта Антоний Тодоров.

Кирил Петков към Нинова: БСП гласува с дявола за 15 депутати

Кирил Петков към Нинова: БСП гласува с дявола за 15 депутати

6 години някой се опитва да ми овладее партията отвътре и отвън, заяви Нинова

Според Тодоров социалистическата левица не може да загърби дали България има проблем с капитализма. Няма капиталистически общества, в които да не се наблюдава генериране на неравенства, каза още той.

Антоний Тодоров препоръча като положително, днешната левица да има чувствителност на тема "капитализъм". В наше време имаме нещо ново - корпоративният неолиберален капитализъм, чрез който реалната енергия на политическата система е преминала в ръцете на малобройни елити от политици и корпоративни богаташи. Чрез този вид неолиберален капитализъм има крещящо нарастване на неравенството в световен мащаб и във всяка страна поотделно. Именно и на тази тема трябва да обърне внимание българската левица.