Д-р Ненов: Няма да позволя Бизанти да защитава Нася

И новият шеф на Съвета на Европа ще се бори за медиците ни в Либия

Според информация от дипломатически източници либийската прокуратура е обжалвала присъдата на Здравко Георгиев.
Това съобщи на редовния и брифинг зам.външният министър Гергана Грънчарова, цитирана от БНР.

Посланикът ни в Триполи Здравко Велев е научил за обжалването вчера по време на разговори в Консулската дирекция на либийското външно министерство.

Информацията, която не е потвърдена официално от либийските съдебни власти, се счита за предварителна и не е ясно дали обжалването е свързано и с искане за задържане на д-р Георгиев или за налагане на друга мярка за неотклонение.

Самият д-р Георгиев коментира пред Дарик радио новината, която е разбрал от посланик Здравко Велев.

Либия нарушава човешките ми права, като не ми позволява да си прибера в България. Досега всички, и Бизанти ми казваха, че няма никакъв проблем и би трябвало да се прибера, това обаче е тотално нарушение на човешките ми права
д-р Здравко Георгиев
Припомняме, че д-р Георгиев бе осъден на 4 години затвор, но той бе освободен, тъй като излежал повече от 4 години по време на следствието и съдебното заседание.

Все още няма и отговор на внесената от българското посолство в Либия нота, в която се искат по-чести свиждания с петте медицински сестри в затвора Джудейда.

Тъй като днес е ден за свиждане с роднините на затворниците, д-р Здравко Георгиев се е видял в Джудейда с петте български сестри и е занесъл необходимите провизии и вещи.

На свижданията днес обаче не отишъл представител на българското посолството в Джамахирията.

400 000 лева допълнителни средства отпуска правителството за такси, командировъчни, хонорари, преводи и разноски по защитата на българските медици в Либия и палестинския лекар Ашраф Хаджудж, съобщи междувременно правителственият говорител Димитър Цонев.
Той точни, че тези средства не включват хонорара за адвокат на палестинеца.
Говорителят обаче не можа да каже дали парите са за направени вече или за предстоящи разходи.
Министерски съвет отпуска и 78 041 лева за лекарства, които безвъзмездно ще бъдат предоставени на иракското временно правителство.