"Не е тайна, че по места почти не съществува партийна система. Отдавна е тенденцията локалните партийни структури да не бъдат в особено силна връзка с националните партии". Това заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

Той акцентира на липсата на партийно структуриран политически модел в локалните общности и затова "партийните централи централизират влиянието си".

"Няма достатъчно подготвени хора и се налага партиите да се опират на едни и същи лица и фигури, което е проблем", коментира още той.

53% от българите декларират пред "Галъп", че ще гласуват

53% от българите декларират пред "Галъп", че ще гласуват

Формулата за влизане в НС продължава да е 5+2

Според него в подреждането на партийните листи за парламентарните избори се откроява тревожна тенденция, каквато е липсата на местни хора:

"Един месец преди изборната дата няма кампания. Не се води същински разговор между политици и граждани за бъдещето на България, както и същински диалог между политическите формации".

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

Голяма вероятност за 6- или 7-партиен парламент вижда "Алфа Рисърч"

Той беше категоричен, че месецът, в който ще се води предизборната кампания, е време за комуникиране на неща, които избирателите вече знаят - за какво се бори дадена партия, например.

Политологът определи темата Covid-19 като фон на сцената, на която ще се води политическият спор.