За 25-а поредна година Ловеч почете паметта на жертвите от комунистическия концентрационен лагер „Слънчев бряг" в каменната кариера край града.

Традиционното шествие тръгна в 10.30 часа от площада пред сградата на Областната администрация и стигна до мястото, където между 1959-та и 1962-ра година са държани в плен повече от 1500 българи, обвинени в „подривно-диверсионна дейност" срещу БКП.

Поклонението пред жертвите на комунистическите престъпления започна с панахида, отслужена от Ловчанския митрополит Гавраил. На място бяха дошли близки на убити в лагера, жители на града и активисти на десни политически сили.

По официални данни след закриването на „Слънчев бряг" са открити смъртните актове на 147 души, но според очевидци, минали през кариерата, техният брой е многократно по-голям.

По думите на лидера на СДС Божидар Лукарски, прошка може да бъде дадена единствено от хората, които са преживели ужаса на зверствата на режима.

Важно е да помним паметта и никога няма да забравим и ще се борим това да не се повтаря. Никога повече този богоненавистен режим да не се връща под каквато и да е форма и където и да е по света.
Това е нашата основна цел и ние го дължим на жертвите, заяви още Лукарски.