“Нашата цел е архитектурата и благоустройството на София да са подчинени на една основна идея – превръщането на града в силен и динамичен икономически организъм, в който да израсне и да се оформи силна средна класа – гръбнакът на всяко модерно демократично общество”.

Това се казва в проекта “Архитектура и благоустройство” на жълтия кандидат за кмет Васил Иванов-Лучано. В Проекта са разграничени три основни направления в пространствената организация: бизнес, спорт, комуникация и благоустройство.

Новоизграждащите се малки и средни предприятия по Северната яка (Околовръстния път) на базата на високотехнологичните производства ще имат все по-голямо значение. Проектът залага на превръщането на Околовръстния път в един от основните градски булеварди, истински ринг на град София от булевард “Цар Борис ІІІ” до магистрала Тракия.
За целта е необходимо да се изгради обходният път през Мало Бучино, който да отведе тежкотоварните коли от Княжевското шосе. Самият булевард трябва да е с две локални платна, обслужващи прилежащите зони и да се разминава на две нива с връзките, които водят към Симеоново, Драгалевци и др., което ще увеличи значително пропускателния режим на автомобилите.
Сегашните временни грозни строежи ще бъдат разчистени и това ще даде възможност Околовръстният път да се превърне в един от най-красивите градски булеварди, предвижда още проектът.

Превръщането на Студентски град в привлекателен център за развитие на науката и образованието също е залегнало в архитектурния проект на Васил Иванов - Лучано. Това ще стане чрез изграждане на нови, нискоетажни сгради, включително и еднофамилни къщи за преподаватели и студенти; събаряне на изоставените сгради; оформяне на паркове и спортни площадки.

За да се обнови градът и зоните за спорт и забавление, са необходими радикални мерки, свързани с мащабни идеи и значителни инвестиции. Това ще се реализира с издигането кандидатурата на София за домакин на следващата Олимпиада.
Проектът предвижда създаване на рамкова програма за подготовка на София за Олимпийски игри 2014 г., съвместно с Министерството на Регионалното развитие и благоустройството, която да включва изграждане на спортни центрове; Осъществяване на важни транспортни инфраструктурни трансформации в София и връзката им с транснационалните инфраструктурни коридори № 4, 8, 10 и Обновяване и благоустройство на главните софийски пространства.