Няколко часа, след като Делян Пеевски разпространи писмо, че е готов да се оттегли от шефския пост в ДАНС, премиерът Орешарски обяви, че това ще се случи.

Приемам заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС, заявява премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Става ясно, че това е съгласувано с министър-председателя от ръководителите на БСП и ДПС, Сергей Станишев и Лютви Местан - „като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация".

ДПС предлага парламента да отмени избора „Пеевски"

Още...

Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на Парламента за председател на ДАНС.

Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации, заявява още премиерът Орешарски.

Припомняме, всичко това се случва малко повече от 24 часа, след като в петък сутринта Народното събрание избра неочаквано Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Последва бурна политическа и обществена реакция, завършила с 10-хиляден протестен митинг в София снощи.

Има добре планиран и финансово обезпечен план за дестабилизация на страната и генериране на хаос, за да може Бойко Борисов, Цветан Цвентанов да прикрият своите злоупотреби във властта
Изявление на БСП

Малко по-късно след изявлението на премиера БСП разпространи и официална позиция на председателя Станишев, в която се казва, че парламентарната група на Коалиция за България приема решението на Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС.
Ще подкрепим и решението на премиера Пламен Орешарски да предложи друга кандидатура за тази позиция, заявяват от Позитано.

От декларацията става ясно, че БСП са подкрепили кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната.

Уверени сме, че в България това най-накрая трябва да се случи! Защото страната не може да търпи повече безогледни кражби и източване, защото хората това искат.

Това решение, отбелязват от БСП, предизвика очаквана яростна политическа съпротива. Предимно от онези, които се страхуват, че ще трябва да отговарят пред закона за престъпленията, които са извършвали докато са били облечени във власт.

То обаче предизвика и силна обществена реакция в социалните мрежи и граждански протести. Ние чуваме гласа на хората и с него трябва да се съобразим. Затова в Народното събрание ще уважим тяхното мнение и ще подкрепим премиера Орешарски да предложи нова кандидатура за председател на ДАНС, заявяват червените.

През последните четири години управление на ГЕРБ България беше системно плячкосвана от кръга на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заявяват още от БСП. Всички своеволия и безобразия на отишлата си по волята на народа власт, бяха покривани от службите за сигурност, командвани от Цветанов, изтъкват червените.

В декларацията се подчертава, че има добре планиран и финансово обезпечен план за дестабилизация на страната и генериране на хаос, за да може Бойко Борисов, Цветан Цвентанов да прикрият своите злоупотреби във властта.

Затова според БСП още от първите дни на своето управление кабинетът „Орешарски" бе атакуван от ГЕРБ, без да му бъде даден онзи кредит на доверие от 100 дни, който е получавало всяко правителство на България от началото на промените до днес.