Парламентарната комисия, която разработва новите изборни правила, е склонна да остави кандидатите за народни представители без имунитет. Това стана ясно от днешното заседание. Предложението е на гражданските организации.

Припомняме, след първоначалния наплив на арестанти да стават депутати, кандидат-депутатският имунитет бе частично ограничен от ГЕРБ и той не обхващаше кандидат-депутатите зад решетките. Сега обаче идеята на гражданското общество е такъв имунитет изобщо да няма.
Именно подобен имунитет забави със седмици разследването срещу Цветан Цветанов по СРС гейт.

Мая Манолова обясни, че остава тази идея като тема за размисъл, но нейното впечатление е, че по-скоро се върви към приемането на идеята на гражданите. Ние сме единствената страна в Европа, в която има такъв имунитет, подчерта социалистката.

Комисията обсъди и други идеи на гражданския сектор, като намаляване на досегашния изискуем депозит от 10 000 лева за регистрация на партия за вота. Според Манолова тази сума е много висока за независимите кандидати и т.нар. малки партии.

Депутатите също така обмислят и облекчаване на режима за регистрация на гражданските листи за вота.

Днес от ЦИК представиха и трудностите, с които се сблъскват при провеждането на избори. Оказва се, че за ЦИК проблем е организационно-техническата подготовка за вота. Проблем от последните избори се оказали неизползваните изборни книжа.

Според представителите на изборната администрация в законодателството ни не е доразвита частта за частичните избори.

От ЦИК предлагат също така да се преосмислят нормите за образуване на секциите в чужбина. Оказва се, че и ниското заплащане на членовете на ОИК е пречка - средното заплащане е 300 лева за хора с юридическо образование. Заплащането на членовете на СИК също не отговаря на натоварването, което е около 48-72 часа без прекъсване - 30 лева надница на ден.

От ЦИК се оплакаха и от Външно министерство, което по неясни критерии отказвало разкриването на секции в чужбина, затова от изборната администрация препоръчаха прецизиране на секциите за вота зад граница.