В дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в разговорите оттук нататък може да влезе въпросът за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Това допускане изрази пред БНТ външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт, каза северномакедонският дипломат.

Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Очаква незабавни разговори

Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, изтъкна външният министър на страната Буяр Османи.

Очаква се разговорът да е за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, смята Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той.

Османи напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държаватворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", каза Османи, без да споменава спорните въпроси за езика, присвояването на българската история и подмяната на историческата истина в учебниците и в медиите на РС Македония.

Велизар Енчев: Визитата на Кирил Петков в РСМ утре е неуместна

Велизар Енчев: Визитата на Кирил Петков в РСМ утре е неуместна

Утре македонският президент се среща със сепаратистката организация ОМО "Илинден"

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", допълни Буяр Османи.

По-рано днес новото правителство на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.