До момента никого не сме настанили в Елхово. Очакваме 64 души от Варна, които ще пристигнат на гарата в Ямбол и ще бъдат превозени. Това обясни председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която се включи в ефира на БНТ директно от центъра в Елхово.

Максимум до 72 часа е предвидено оставането в буферните зони, но се прави всичко възможно този престой да се съкрати, каза още Тошева. Условията са скромни, те са такива, в които много от българските граждани почиват, допълни тя. С по 20 легла в палатка разполага буферният център за бежанци в Сарафово.

Има хаос при настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово заради недостиг на храна и вода.

Има достатъчно мляко от БЧК и в момента имаме кутии. Сутринта донесоха прясно приготвени закуски за всички. Има вода, тоалетна хартия, памперси... Направихме организация с 4 типа групи, за да може да напаснем наличните бази. Шест автобуса заминаха към почивните бази в страната, обясни Тошева.

Беше много трудно да информираме по-рано. Имаше точен план коя група към коя база тръгва и имаше различни реакции. Понякога на 4-5 минути се налагаше да взимаме решения как да насочваме, подчерта Тошева.

Основната тежест за оценката падаше точно на подробната анкета, в която над 40 000 човека бяха описани с техните нужди и така успяхме да ги отсеем. Опитвали сме се адекватно да отговаряме на нуждите и най-вече са приоритизираме уязвимите групи - майки с деца и цели семейства, които да не се разделят, обясни Тошева.

Тя е категорична, че самите хотелиери също са подали информация колко лица нямат нужда от подкрепа след 31 май. На тази база са направени разчети за базите и са адаптирани местата.

Тошева не пожела да коментира настроенията сред бежанците. Каза, че много хора са се организирали да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна.

Хората, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за възможността да остана в България, каза Тошева.

Тошева подчерта още, че има възможност за предлагане на работа и намиране на жилища.

Ситуацията изисква временна закрила на ниво ЕС, уточни Тошева, като заяви, че правната рамка в тази ситуация е изключително специфична. Според нея, най-важното, което дава временната закрила, е достъп до пазара на труда.