"Мълчаливото" съгласие да замени „мълчаливия" отказ, настоя омбудсманът Константин Пенчев пред депутатите в Комисията по вероизповедания и правата на човека.

Народните представители единодушно приеха Доклада за дейността на Омбудсмана на Република България през 2014 г. Пенчев призова парламента да обърне внимание на правата на потребителите. Важно е да се реши въпросът със съдебното изпълнение и да има баланс в правата.

Моята мечта е да бъде приет принципът на мълчаливото съгласие, а не на мълчаливия отказ", сподели омбудсманът. Според него не е редно гражданите да бъдат „наказвани" заради администрацията.

Въпреки това, правилото не може да мине без изключения. Омбудсманът даде пример с разрешително за оръжие - в този случай няма как да се приложи принципа на „мълчаливото" съгласие. Желаещият ще трябва да изчака излизането на решение.

Макар да има спад в жалбите през миналата година, почти няма намаляване на хората, които са минали през институцията за съвет. Ако през 2013 г. са били 10 000 граждани, през 2014 г. те са 9870 души.

Само за днес 12 души са минали за съвет през омбудсмана.