Редуциране на таксите, събирани от ЧСИ-та и глътка въздух за редовите българи. На това се надява омбудсманът Мая Манолова с приемането на промените на второ четене в Гражданско-процесуалния кодекс.

Пред журналисти в парламента Мая Манолова заяви, че си поставя шест цели с внасянето на промените в ГПК. Първата и най-важната е гражданите вече да не бъдат съдени без да знаят и да не научават от призовката в пощенската кутия, че вече са осъдени. Манолова посочи, че с промените се цели съразмерност между изпълнителната принуда и размерът на дълга, така че да не се случва повече за 100 лв. да ти блокират всички банкови сметки, трудовото възнаграждение, жилището, включително земеделските земи.

Следващата ключова промяна е гражданинът да може да оспорва оценката на имота, който се изнася на публична продан. "Сега имоти се продават за жълти стотинки буквално. Да можеш да платиш в рамките на съдебния процес, така че изобщо да не стигаш до частен съдебен изпълнител, да се редуцират таксите на частните съдебни изпълнители, така че за сто лева да не плащаш 1100", посочи Манолова.

По отношение на банките омбудсманът изтъкна, че с промените би трябвало гражданинът вече да може да оспори, че кредитът не е предсрочно изискуем, както и самият размер на дълга, в случай че лихвите не са такива.

"Ако бъдат направени промени това ще даде глътка въздух на редовите българи", коментира омбудсманът. По думите й промените касаят обикновените хора, които биха си платили - стига да бъдат своевременно информирани и разбира се да не бъдат товарени с безбожно високи такси за дълговете си.

Манолова констатира, че по четири от тези въпроси има удовлетворителни решения на правната комисия и визира промените в призоваването, възможността гражданинът да плати в рамките на съдебния процес, без да стига до съдебен изпълнител, както и възможността да се оспорва оценката на имота, обявен за публична продан.

Според нея е възможно с настоящите промени в ГПК да не бъде решен въпроса с извънредните пълномощия на банките. Омбудсманът настоя, че е редно да бъде приет отделен Закон за частния фалит. Относно таксите събирани от частните съдебни изпълнители, омбудсманът констатира, че сега много ЧСИ-та събират няколко пъти такси в рамките на едно и също производство. Тя констатира, че по принцип таксите е трябвало да бъдат регламентирани в отделна наредба на Министерство на правосъдието.

"До тук нямаме правосъден министър, който да е финализирал успешно промяната в таксата на съдебните изпълнители", констатира омбудсманът.

Относно малките дългове, при които от 20 лв. изведнъж се оказва, че дължиш 520 лв. Манолова посочи, че ще бъде въведен таван с колко може да расте сметката, съразмерно с дълга.