ГЕРБ имаха на своя страна всички механизми за купуване на гласове, натиснаха всички кметове, общински администрации, така че ние се чувстваме морални и политически победители, играхме честно и резултатът е добър. Така коментира резултатите от екзит пол Мая Манолова от БСП.

Новината от последните събития е, че ГЕРБ са в изолация, не мисля, че от политическите партии, поне от тези, които ще влязат в бъдещия парламент, има такава, които биха им партнирали, още по-малко в коалиция. Това е оснавание да кажа, че ГЕРБ е големият губещ в тези избори.

За евентуална бъдеща коалиция, Манолова посочи: Ние коалиция няма да правим, мисля, че Сергей Станишев беше достатъчно ясен за това, че няма да правим коалиция, а програмно правителство с експерти.

Не мога да го приема това. ГЕРБ не само води, но и печели тези избори, въпреки опитите за дестабилизация, опитите да омаскарят този вот, контрира от своя страна Лиляна Павлова от ефира на bTV.

„Хванаха ви „по бели гащи" с тези бюлетини. Този, който си е напечатал допълнителните бюлетини е много лесно да си направи и допълнителни печати на различните секции. Ние имаме достатъчно сериозен резултат. Ние водихме честна кампания. Ако изключим манипулирания вот на ГЕРБ, БСП е истинският победител на тези избори", категорична бе Манолова.

Нека да изчакаме да има протоколи, ЦИК окончателно да обяви и качи на сайта всички тези протоколи, призова по-късно Цветан Цветанов от ефира на bTV, който малко по-късно се присъедини към Мая Манолова в студиото на телевизията.

В Бългaрия на тези парламентарни избори участвахa рекорден по брой партии и коалиции. Най-силното за една демокрация е, когато има парламентарни избори и всеки има право да се възползва от конституционното си право, допълни Цветанов.

„Искам да благодаря на всички, които гласуваха и да се извиня на всички, които не отидоха до изборните урни, защото тази конфронтация, която се формира от някои политически сили, беше недопустима", посочи още ексвътрешният министър.

В този момент в ефира включиха директно ограждението пред НДК, където около 150 простиращи се опитаха да пробият през полицейския кордон, да избутат преградите и да влязат в НДК.

В голямата си част българските граждани не одобряват това, което се случва, тази агресия. В момента тази агресия ще доведе до една нестабилност и блокиране ползването на фондове от ЕС, коментира Цветанов.
Ако загубим възможността да ползваме европейската солидарност, това означава не че ще станем по-зле, а означава, че ще станем много по-зле, предупреди той.

Хората са потресени от това, че никой не искаше ГЕРБ, а те се оказаха първа политическа сила, контрира Мая Манолова. Навън има много гневни граждани, аз ги разбирам. Разбирам техния гняв. Хората са отчаяни. Най-мразената партия печели изборите, нормално е да има гняв, допълни Манолова.

Днес се проведоха парламентарните избори. Никой не е казал от наблюдателите, че изборите са опорочени. През тези месеци имаше добре режисиран сценарий. Лично Мая Манолова подаде сигнал относно бюлетините, обвини Цветанов.
„Този протест в момента и тази агресия е пагубна за България", категоричен бе той.

Госпожо Манолова, нека да загърбим всичко негативно, което сме си казали в тази кампания. Нека водим политиката цивилизовано, призова зам.-председателят на ГЕРБ.

Аз смятам, че България заслужава отговорно правителство. От това, което видях в студиото от Мая Манолова, лидерът на Атака говореше много по-националноотговорно, отколкото колежката от БСП. Той говореше изключително националноотговорно, похвали Цветанов лидерът на Атака Волен Сидеров.

Под никаква форма няма да се коалираме с ГЕРБ, повтори отново Манолова. Те се докараха до положение, в което никой не желае комуникация с тях. Те са в пълна изолация. Никой не желае сътрудничество с тях. ГЕРБ се опитваше да подмени вота на българските граждани.
Имаме кандидат за премиер - Пламен Орешарски, ще търсим правителство, в което да преобладават професионалисти, обясни Манолова.

ГЕРБ ще обсъжда възможни коалиции след окончателните резултати от ЦИК, призна Цветан Цветанов. България се нуждае от стабилност, затова национално отговорните партии трябва да подкрепят дори и правителство на малцинството, посочи Цветанов. По думите му ГЕРБ е необходимо да чуе приоритетите на всяка партия, преди да реши от кого ще търси подкрепа.

В заключение двамата опоненти бяха попитани как ще се казва следващият министър-председател. Манолова и Цветанов очаквано посочиха издигнатите от техните партии за кандидат-премиери - съответно Пламен Орешарски от БСП и Бойко Борисов от ГЕРБ.