Омбудсманът Мая Манолова осъди изказването на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания, като "изключително срамно, жестоко и безчовечно изказване и отношение, което е недопустимо и неприемливо". Коментарът си тя направи, след като отчете какво е свършила в последните три години като национален и общественик защитник.

Припомняме, коментарът на Валери Симеонов бе: ,,Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестен начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели."

НФСБ определя за позор използването на деца с увреждания за политически цели

НФСБ определя за позор използването на деца с увреждания за политически цели

Вижда лъжлива медийна кампания с вадене на думи от контекста срещу Симеонов

Самият Валери Симеонов не за първи път се изказва по-остро спрямо исканията на протестиращите родители на деца с увреждания.

"Не са моя работа кадровите решения, а отговорността е на премиера Бойко Борисов", обясни Манолова в отговор на въпрос дали и тя ще поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Оставям тези, които се занимават с политика и управление да намеря решение по въпроса, добави тя и отказа да коментира оставки или предстоящи назначения, защото не е нейна работа.

Борисов се извини на майките за езика на Симеонов

Борисов се извини на майките за езика на Симеонов

Не може на гърба на тези хора да се гради политика

Манолова изрази надежда, че през следващата седмица Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъде разгледан в социална комисия. Тя изрази увереност, че двата закона ще бъдат приети още на първо четене.

Mанолова изрази оптимизъм, че първата стъпка в реформата ще бъде направена. Има ясни ангажименти поети от властта, които до този момент се спазват стриктно, отчете тя.

Омбудсманът отчете, че реформата няма да се случи от 1 януари, но се закани, че няма да направи компромис с нито една от точките, оставени в законите.

Ще има промени в подкрепата за трудова заетост, в осигуряване на личната мобилност, предоставяне на лична помощ, медицински услуги и други, увери омбудсманът Манолова.

35 282 жалби са постъпили при Манолова за последните 3 години

35 282 жалби са постъпили при Манолова за последните 3 години

Институцията на омбудсмана е убедила всички, че тя е надпартийна