Депутатите от Воля напуснаха пленарна зала заради присъствието на социалиста Иво Христов. Вчера лидерът Веселин Марешки се зарече партията да протестира до оставката на Христов.

Няма да допуснем нито един народен представител публично да обижда 80% от българите, наричайки ги дебили, заяви Марешки

Няма да допуснем да се принизява историята и ролята на българския народ и държава при спасяването на българските евреи, отчете той. 

От "Воля" искат оставката на депутата от БСП Иво Христов

От "Воля" искат оставката на депутата от БСП Иво Христов

Заканиха се да не участват в заседания, в които участва и той

Ще бъдем безкомпромисни и няма да отстъпим докато този човек не напусне парламента, защото това е срам за парламентаризма, закани се Марешки. Този, който нарича 80% от българския народ дебили седи и се прави на възпитан, недоволен е лидерът на "Воля".

Малко след протеста обаче Марешки се върна на мястото си на заместник-председател на НС.

Припомняме, ГЕРБ също скочиха срещу изявленията на социалиста Иво Христов, който защити изявленията на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи, както и заявява, че 80% от българите са дебили, които не могат да се подписват.

На 8 ноември парламентарният ден започна с декларация на ГЕРБ, прочетена от депутата Тома Биков и поискаха оставката на Иво Христов.

Иво Христов се извини, а БСП защити червената армия

Иво Христов се извини, а БСП защити червената армия

Тенденциозно се търсят поводи за разделение на нацията, успокоява Жаблянов

Червеният депутат Иво Христов се извини за думите си. Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации, заявяви, че поднася своите извинения към всички тези засегнати от едни или други негови непремерени изказвания.

Съпартиецът на Христов, Драгомир Стойнев обяви, че левицата ще излезе с политическа декларация. Тази декларация беше прочетена от депутата Валери Жаблянов. В нея БСП защити червената армия, която е участвала в спасяването на българските евреи. От трибуната Жаблянов изрази безпокойството сиднешната дискусия да се фокусира върху периоди, които разделят нацията ни.

"Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено и целенасочено", заяви Жаблянов.

ГЕРБ искат оставката на социалиста Иво Христов

ГЕРБ искат оставката на социалиста Иво Христов

Спасяването на българските евреи е хуманно достижение от европейски мащаб