Българският еврокомисар Мария Габриел постави началото на европейската седмица на медийната грамотност със среща с ученици в столичното 18-то Средно училище "Уилям Гладстон".

Мария Габриел говори с ученици от гимназията по въпроси, свързани с дигиталната епоха и политиките на ЕС, като постави акцент на това, че е важно да се научим да отличаваме истините от неистините.

Цифровизацията променя начина, по който учим, пътуваме и общуваме помежду си, заяви Габриел, но никога според нея машините и роботите няма да заместят способността ни да иновираме, да създаваме съдържание.

Светът трябва да държи роботите убийци под контрола на човека, призова Берлин

Светът трябва да държи роботите убийци под контрола на човека, призова Берлин

ООН и ЕС призовават за световна забрана на използването такива оръжия

Според еврокомисаря машините няма да заместят и човешките емоции. Цифровизацията има и тъмна страна, която води до нови форми на насилие, призна Габриел. Талантите на Европа трябва да останат тук, затова е важно заедно всички да заявим стъпка по стъпка какво да направим.

Цифровизацията е шанс да утвърдим нашето лидерство, категорична беше Мария Габриел. За нея ценности като защита на личните данни не подлежат на преговаряне и това са водещи принципи, които ни отличават от икономики като Китай и Русия.

САЩ се опитват да разсеят страховете относно роботите убийци

САЩ се опитват да разсеят страховете относно роботите убийци

Хората винаги щели да вземат окончателното решение

Няма как да се говори за бъдещето на ЕС без младите хора днес в навечерието на изборите за ЕП, заяви и кметът на София Йорданка Фандъкова на срещата с учениците. Когато се говори за бъдещето на Европа, на България и на града за нея са най-важни срещите с младите хора, категорична е Фандъкова.

Тя е на мнение, че няма как да не се организира и процесът на диалог, който засяга бъдещето на Европа. Фандъкова като пример за младежка активност изтъкна инициативите и борбата за чиста природа на шестнайсетгодишната Грета Тунберг.

Решаването на проблемите на днешния ден трябва да става с активното участие на младежите, посочи столичният кмет, като насочи вниманието към проектите по програма Европа.

Целта на програма "Европа" е да дава възможност на граждански организации да реализират проекти, насочени към диалог с младите хора.