"Не е добре да се изпреварват събитията. Нека да видим какво ще стане с първия мандат, макар че то е ясно. Интересен и важен е вторият мандат. В политиката има логика и тя е, че тези, които са спечелили изборите, от тях се очаква да предложат кабинет. Научил съм се търпеливо да изчаквам, защото изпреварващите коментари не са точни. Това каза депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров за "Денят ON AIR".

Припомняме, че ДБ отказа днес разговори с ГЕРБ относно проектокабинета с премиер Даниел Митов.

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Цвета Караянчева може да поеме отново ръководството на парламента

Не можем да си обясним защо при такава тежка ситуация в държавата "Демократична България" отказват разговори с ГЕРБ. Това заяви на брифинг в парламента кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов, след като стана ясен отказът на демократите за среща и разговори за правителство. За Митов това поведение е "политически незряло". България не е само правосъдна реформа, ние сме заявили, че я желаем, но в държавата има и други системи - социална, външна политика, енергетика, каза още Митов.

От своя страна лидерът на СДС Румен Христов добави, че най-малко като членове на ЕНП могат да седнат да преговарят. Няма по-логично от това две десни формации да седнат и да преговарят и да видят къде имат или нямат допирни точки", каза още той. ГЕРБ ще изпратят покана за преговори към "Има такъв народ" утре, стана ясно още на брифинга.  Борисов потвърди, че ако и там получат отказ, мандатът ще бъде върнат още утре, за да не се бави излишно процедурата.

Димитров коментира и други теми, сред които икономическото положение на страната в криза.

По думите му е лицемерно да не се казва истината на хората, защото България е последна по доходи в ЕС, но при положение, че Чехия задмина Испания по ВПБ. "Румъния застига Португалия, а България изостава драматично от Румъния за тези години членство. Някакви хора казват колко страхотни са ГЕРБ и колко добре са управлявали 3 мандата. Не, не е вярно. Заради това идва и настроението към партиите на статуквото", подчерта народният представител.

Димитров допълни, че не му харесва самодоволството на финансовия министър Кирил Ананиев.

Ананиев: Фискалният резерв е 8.5 млрд. лв

Ананиев: Фискалният резерв е 8.5 млрд. лв

Парите в Сребърния фонд са непокътнати, нов дълг се налага само при влошаване на обстановката

"Той обясни, че всичко му е наред. И бюджетът, и фискалният резерв бил добре. Но проблемите са много сериозни. От 2012 година не е имало дефицит в първото тримесечие. Той каза, че това не е така, но тук си играе с данните. Около 10 години не е имало дефицит в първото тримесечие. Второ - стана ясно, че са харчили от специалните фондове, които са във фискалния резерв", коментира депутатът от "Демократична България". Той припомни, че тези пари са със специален статут и касаят специални системи. "Не ми харесва едно правителство, което си отива, да се държи безотговорно, защото това е нашата държава. Това са нашите граждани. Добър вариант е да има работещо правителство", категоричен бе Мартин Димитров.

На базата на днешни изчисления дефицитът може да се движи от минус 10 млн. лв. до плюс 10 млн. лв. излишък. Това ще стане ясно на 30 април, когато излязат последните данни от приходите и разходите в държавния бюджет. Към днешна дата фискалният резерв е 8.5 млрд. лв., от които 8 млрд. лв. са по сметка в БНБ, останалите 500 млн. лв. са в търговските банки. Това заяви в отчет за финансите на страната - държания бюджет и фискалния резерв пред депутатите от 45-ото народно събрание министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев.

Фискалният резерв се срина под 5.9 млрд. лева

Фискалният резерв се срина под 5.9 млрд. лева

Сигналите, че фискалната стабилност на държавата е под въпрос, стават все повече и повече