Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г., да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна.

В своите Методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на избирателя, а по телевизиите бе показвано еднократно сгъване.

След нощно заседание на ЦИК проверяват близо 500 машини

След нощно заседание на ЦИК проверяват близо 500 машини

Устройствата са в склада за съхранение, предоставени на експертите са хеш екстрактора и флаш памети

Досега начинът на сгъването не беше важен, защото разписките от машините се пускаха по правило в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в прозрачни урни, както и хартиените бюлетини.

Опитът от последните избори (02.10.2022) показва, че в някои секции, където по грешка са били сложени прозрачни кутии за разписките от машинното гласуване, при еднократното им сгъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на избирателя.

Всички партии от 48-то НС са получили кода за машините за гласуване

Всички партии от 48-то НС са получили кода за машините за гласуване

И са получили изчерпателни отговори на въпроси

Напомняме, че за хартиените бюлетини ЦИК препоръчва да се сгъват по два пъти именно с цел да не се разкрие вотът на избирателите. А тези бюлетини са доста по дълги и широки от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласуване да сме също така предпазливи.

Затова ОС към ЦИК препоръчва на избирателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е достатъчно, за да се сложи печат. Ако от СИК възразят, че мястото не им е достатъчно - първо да сложат печата и после избирателят да си я сгъне още веднъж.

Общественият съвет приканва всички граждани за масово участие на изборите на 2 април независимо от начина на гласуване, който ще предпочетат.