Търси се решение на казуса с ЦИК. Това стана ясно след заседанието на КСНС. Преди това партийните лидери се събраха при президента Росен Плевнелиев, за да търсят решение на проблема.

Припомняме, при президента - преди заседанието на КСНС, трябваше да се дискутира възникналият проблем след указа на Плевнелиев, даващ 6-ти човек в ЦИК на ГЕРБ.

БСП и ДПС пък в отговор не избраха член на ръководството на комисията, който да е от квотата на ГЕРБ, призовавайки президента да си промени указа, което той отказа.

Вариант е промяна на Изборния кодекс. Предстоят разговори между политическите сили след срещата при президента, за да намерим точното отражение на реалното съотношение на политическите сили в 42-ото Народно събрание. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, като по думите му никоя партия не трябва да е ощетена в състава на ЦИК, както сега е ДПС.

Държавният глава обяснил, че е добър математик и представил математически аргументи за начина, по който прочел закона и разпределил състава на новата ЦИК.

От думите на Местан стана ясно, че Плевнелиев не бил склонен да промени указа си, с който разпредели партийните квоти в изборната комисия.

„На свой ред аз продължавах да настоявам да чуя отговор на въпроса как така 36 народни представители на ДПС са изравнени с 23-ма на „Атака". Президентът нямаше отговор на този въпрос", обясни лидерът на ДПС.

Вариант за изход от създалата се ситуация е промяна на изборния закон. „Ако законът се измени, може да възникне непреодолима необходимост за президента да измени указа си", поясни лидерът на ДПС.

Партията е категорична, че ГЕРБ трябва да имат свой заместник-председател на ЦИК.

„Гласувахме против, за да не допуснем финализирането на един процес, който щеше да доведе до нарушаване на законното право на ДПС да има двама плюс един членове на ЦИК", подчерта Лютви Местан и допълни: „Ако е необходимо и законът трябва да се промени, но като ръководство и състав на ЦИК трябва да се постигне съответствието като брой членове на отделни парламентарни групи и реалното съотношение на силите в 42-ото НС".

Припомняме, на излизане от КСНС и лидерът на ГЕРБ Борисов коментира, че изход би бил увеличаване броя на ЦИК чрез промяна на Изборния кодекс.

Попитан дали с промени на Изборния кодекс ще бъде увеличен броят на членовете в ЦИК, Лютви Местан отговори: „Предстоят изчисления и ако за постигането на баланса е необходимо да се увеличи броят на членовете на ЦИК, този въпрос може да се реши и чрез това. Ако има възможност да се постигне баланс и чрез намаляване на броя на членовете на ЦИК, може и това да бъде подходът".

Като аргумент за нужда от промени той посочи разпоредбата на чл. 46, която по думите му не била съвсем прецизна. „Имаме амбицията тази ЦИК да работи за неопределено време и същевременно съставът на тази комисия отразява едно временно положение, каквото например е статутът на НДСВ и на Синята коалиция в ЕП.

Днес има една партия и една коалиция, които са представени в ЕП, но не са представени в националния. След изборите на 25 май може да се окаже, че НДСВ не са представени в ЕП, а такова нещо като Синя коалиция май вече няма", изтъкна лидерът на ДПС.

„Смятам, че правилният изход от тази ситуация е законът да уреди постоянния състав на ЦИК и да има една последваща разпоредба, която да гласи, че този постоянен състав се попълва с членове от онези политически сили, които имат свои представители в ЕП, без да са представени в националния", е мнението на Лютви Местан.

По думите му обаче, ако се промени текстът, членовете на НДСВ и Синята коалиция в ЦИК ще отпаднат автоматично, ако те останат без представител в ЕП.

Стана ясно, че днес ще има среща с председателя на Народното събрание Михаил Миков по темата за промяна на Изборния кодекс. Тази идея може да не се реализира, ако не се постигне политическо съгласие, стана ясно от думите на лидера на ДПС. При всички случаи трябва да намерим изход от тази ситуация, при която ние не можем да имаме толкова, колкото „Атака", категоричен е той.

Днес се поставиха позициите на масата. Стана ясно, че това положение трябва да се промени, а как ще го променим - дали чрез закона, предстои да видим", отчете Лютви Местан.

Преди него зам.-председателят на ПГ на БСП Янаки Стоилов категорично отказа да коментира споровете през последните дни за състава на Централната избирателна комисия, които създадоха напрежение между ГЕРБ, ДПС и президента.

"Българските граждани се интересуват от изборите, а не от постоянните препирни между институциите за това кой какво представителство ще има в ЦИК", обясни отказа си за коментар Янаки Стоилов.

Все пак червеният депутат призна, че е настоял днес да се гарантира легитимност на предстоящите избори по какъвто и да е начин - който зачита прилагането на закона и който няма да ощети нито една от политическите сили.