ГЕРБ се похвали със спечелването на частичните местни избори в Мъглиж, а след като се хвалят с изборната победа означава, че те признават, че са автори на новата изборна измама. Това заяви лидерът на гражданското сдружение "Изправи се. БГ" Мая Манолова на брифинг пред журналисти.

Тя обяви изборна манипулация на частичните местни избори в Мъглиж.

Налице е нова иновативна схема за контролиране на вот - избирателите от секциите в Мъглиж гласували с предварително издадени еднакви по цвят оранжеви защитни маски, които след поддаването на гласовете били отчитани - оставяни на едно и също място. Маските са преброявани от организаторите на вота и вероятно след това се изпълнявали договорките, които предварително били направени, поясни Манолова.

По информация от щаба на "Изправи се. БГ" в Мъглиж има задържан един мъж - съпруг на общинска съветничка от ГЕРБ. Затова Манолова запита вътрешния министър Христо Терзийски дали това е вярно, както и кога ще приключи проверката с контролирания вот.

Освен тази иновативна схема за контролиране на гласове, създадена от ГЕРБ, която Манолова нарече "Мъглижгейт", в Мъглиж била налице новата коалиция и за предстоящите парламентарни избори - коалицията между ГЕРБ и ДПС.

Частичните местни избори: 3 победи за ГЕРБ, по 1 за БСП и Цветанов

Частичните местни избори: 3 победи за ГЕРБ, по 1 за БСП и Цветанов

Балотажите са на 7 март...

Манолова отчете, че във въпросната секция от 770 души, имащи право на глас, са гласували 484 души - 387 гласа са за ГЕРБ, 49 гласа за кандидати на "Изправи се.бг". "Това много прилична на вота за Фандъкова във Факултета и във Филиповци", отбеляза Манолова.

Тя изтъкна, че справката от проведените преди една година местни избори показали, че в същата четвърта секция в Мъглиж вотът бил разпределен поравно между ГЕРБ и ДПС. От протоколите на последните парламентарни избори се вижда и че в същата четвърта секция ГЕРБ получили 178 гласа, а ДПС 112 гласа. "Коалицията между ГЕРБ и ДПС на изборите в Мъглиж е факт. "Мъглижгейт" - новата иновативна схема за контролиране на вот в условията на пандемия, също е факт", категорична бе Мая Манолова.

През медиите, тя запита премиера Бойко Борисов дали ще се разграничи от изборната победа на ГЕРБ в Мъглиж и така ли смята да провежда предстоящите парламентарни избори. Манолова запита и МВР за какво е задържан мъжът от Мъглиж по време на изборния процес и кога ще приключи проверката, провеждана от МВР и прокуратурата.

"Изправи се. БГ" ще се противопоставят на опитите да бъдат манипулирани предстоящите парламентарните избори. Частичните избори в Мъглиж показаха как ГЕРБ смята да използва пандемията за контролиране на вот, чрез нова и иновативна схема през цветни предпазни маски, подчерта Манолова.