Много граждански организации искат Мая Манолова за омбудсман. Това стана ясно от коментара лично на депутатката в НС по повод заявките, че мнозинството я иска за обществен защитник.

Важно е също така какво мислят депутатите, какво мисли моята парламентарна група, лаконична бе тя.

"Бих обмислила такова предложение" - така отговори Манолова на въпрос би ли приела поста на обществен защитник. Хората имат нужда от защита, от активна енергична защита, допълни тя.

Депутатката припомни работата си в предишния парламент с гражданските организации. Аз в сделки не участвам, подчерта социалистката по повод подкрепата на управляващите, от които именно тръгна името й.

"Това го знаят всички мои колеги в партията, знаят го и моите опоненти", допълни Манолова. Депутатката е категорична, че ако се включи в състезанието за омбудсман, няма да участва в сделки.

По думите й, ако се стигнело до гласуване на нейната кандидатура, иска депутатите да гласуват по съвест и по преценка дали тя става за обществен защитник или не.

Днес ще се приемат процедурните правила за избора на омбудсман. Номинациите ще се правят от парламентарните групи и от отделни депутати.
В момента тече първия мандат на Националния омбудсман Константин Пенчев. Той също даде заявка за това, че е готов да приеме и втори мандат.