Протестиращите майки ще предложат план за действие за следващи стъпки в реформата на нормативната база за хората с увреждания. Това стана ясно след срещата в Министерския съвет с представители на майките на деца с увреждания, хора от национално представителни организации, социалния министър Бисер Петков и вицепремиера Томислав Дончев.

Законът за хората с увреждания готов в понеделник
Обновена

Законът за хората с увреждания готов в понеделник

МТСП обобщава всички коментари от срещите

Мая Стоицева, представител на протестиращите майки на деца с увреждания, заяви, че очакват резултатите от проверката на вицепремиера Томислав Дончев за национално представителните организации. Те се надяват да видят резултатите и от поетия от него ангажимент за проверка на начина за разходване на двата милиона лева, отпуснати за регистъра за хората с увреждания.

Припомняме, на 13 август майките на деца с увреждания поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на Адриана Стоименова (председател на Сдружение "Център за психологически изследвания", която пусна слуха, че протеста на майките бил платен - б.р.).

Стоицева припомни позицията на майките на деца с увреждания, че със Закона за хората с увреждания се трасира реформата, но това не е истинската реформа. Това е причината майките да разработят и план за действие за бъдещи промени. Те очакват политически ангажименти на високо ниво, както и гаранции, че реформата няма да е тежест, която само МТСП ще поема, а хората с увреждания ще бъдат обект на работа на всички министерства - МОН, МЗ, МРРБ, МФ.

Манолова и майките не виждат къде е реформата
Обновена

Манолова и майките не виждат къде е реформата

Протестиращите искат оставки и са готови за втори палатков лагер

Националният омбудсман Мая Манолова е поискала правителството да се ангажира, че новите законови промени наистина ще се случат. Мотивите й са, че част от промените ще влизат в сила в течение на времето и в проекта на Закон за хората с увреждания те само са маркирани, каза тя. Манолова иска прецизиране на сроковете за влизане в сила на закона, както и гаранции, че няма да се окаже, че се пише в момента закон, който реално ще работи година и половина по-късно.

Манолова: Хората с увреждания имат еднакви проблеми

Манолова: Хората с увреждания имат еднакви проблеми

Въпросът не е до субсидии, а до подкрепа

Според Манолова е необходим ангажимент за помощните средства и медицинските изделия, които трябва да преминат към здравното министерство. Очаква се след време те да се предоставят на хората, а не да има лимитирани пари.

Необходимо е да се разработят и стандарти за помощните средства, за да не се дава възможност още една година фирмите да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания, посочи Манолова.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

Тя иска ангажимент и по отношение на личната помощ, която според преходните разпоредби на закона за хората с увреждания също ще влезе в сила след година, както и за фонда "Лична мобилност и достъпна среда".

По думите на омбудсмана от изпълнителната власт зависи какви средства ще има в този фонд и дали наистина той ще подкрепи публични сгради и сгради етажна собственост за тяхното адаптиране. Омбудсманът отново се обяви за яснота по отношение на финансирането на организациите за хората с увреждания.

Във фейсбук страницата на протестиращите майки малко след срещата информираха, че на обсъждането са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-здравния министър Жени Начева, социалният министър Бисер Петков и председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Според тях от свършеното до сега става ясно, че Здравното министерство не работи по стандартите на Световната здравна организация и са поискали да им ги изпратят.

На срещата представихме наша концепция за План за Действие за политики по уврежданията за следващите две години. Вицепремиерът ще разгледа подробно Плана за действие и ще свика среща след 10 дни с всички министерства, чийто обект са уврежданията, пишат майките.

"От Национално представителните организации липсваха обичайните представители Адриана Стоименова и Васил Долапчиев, но имаха свой представител. Обяснението е, че А. Стоименова отсъства поради заболяване, а председателя на Съюза на слепите е в отпуск. След срещата разбрахме, че всъщност бойкотират заседанията заради това, че министърът и омбудсманът приемат промените, които предлагаме", пишат майките.

Майките искат да има ясни критерии за представителност и да се премахнат субсидиите, тъй като те са порочен механизъм в провеждането на политики, които се наблюдават от гражданското общество. "Мислим, че това стои в основата на отпора на НП НПО", пишат майките на деца с увреждания.

Те припомнят, че Томислав Дончев е поел ангажимент да представи резултатите от проверката на НП НПО, както и от похарчените пари за създаване на Регистър на хората с увреждания.