ГЕРБ води пред коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" с около 2%. Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

"Възраждане е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обемът на колебаещи се избиратели - нещо нехарактерно за тази партия.

"Тренд": Пет партии влизат в парламента, но се търси победителят

"Тренд": Пет партии влизат в парламента, но се търси победителят

Други три формации "загряват" под изборния праг

Пред урните на изборите на 2 април могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели. Очакват се поредните "избори с най-ниска избирателна активност".

Това показва изследване на агенция "Медиана", направено сред 978 пълнолетни по метода пряко стандартизирано интервю в периода 17 - 22 март 2023 г.

Снимка 611565

Източник: Медиана

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние. 10% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват - това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

Следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. "Левицата" (4,3%) и "Български възход" (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство на ГЕРБ, нито правителство на ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете.

ПП-ДБ и ГЕРБ на кантар за първото място, до шест партии в новия парламент

ПП-ДБ и ГЕРБ на кантар за първото място, до шест партии в новия парламент

Центърът за анализи и маркетинг очаква сходна избирателна активност с тази на предходния вот

Оформя се парадоксална картина - "Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но ... трябва да се състави редовно правителство".

Вероятно единственият изход от това положение е съставянето, под някаква форма, на "служебно" (временно, експертно) непартийно правителство или нови избори.

Снимка 611564

Източник: Медиана