По медийния закон много отдавна няма никакви поправки - от социализма досега. Това заяви председателят на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов пред БНТ.

Той бе категоричен, че има належаща нужда от нов закон, който да гарантира свободата на медиите. Закони не се правят "против", а се правят "за", поясни Рашидов.

По негови думи медиите не разбират, че свободата на словото не е тяхна запазена марка, а е право на всеки човек и всеки трябва да се възползва от тази свобода. Той се обяви против идеята, че "медиите са свещена крава и за нея трябва специална свобода".

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

Организацията обсъди с президента Радев състоянието на медийната среда в България

Важното е да разберем къде е разликата между свободата и свободията, каза още Рашидов относно въпроса с фалшивите новини. Той изрази безпокойство, че в днешно време хората не могат да разпознават истинската от фалшивата новина, което води до загуба на интерес към медиите.

21-и век стана опасен век, категоричен бе той.

Запитан как трябва да се финансират обществените медии, Рашидов подчерта, че те за разлика от мастните разполагат с бюджет, докато частните лежат изцяло върху реклама. Според него рекламите трябва да се редуцират в определен процент, макар и да не отпадат напълно.

Рашидов изрази мнение, че мандатите на генералните директори на БНТ и БНР са малки - 3 години не били достатъчни за реформи. Той настоя те да бъдат увеличени на 5 години, както е в случая с БТА.

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

Изпреварват ни дори страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в ЕС

Според него генералните директори на обществените медии трябва да бъдат гласувани от Народното събрание, а СЕМ да бъде контролен орган, тъй като той нямал лостове, с които да ги регулира.

"Обществената медия е държавна, с държавен бюджет. Разбира се, че си има работодател, не може дайте ни бюджет и ще правим каквото си искаме", коментира той.

Според Рашидов бюджетът на БНР и БНТ не е достатъчен. Той обаче изрази увереност, че когато бъдат направени реформите, правителството ще отпусне много по-голям бюджет.

Трябва да се почне с повече средства към обществените медии, за да започне обратният процес на стопяване на дефицита, обобщи Рашидов.

"Репортери без граници" ужасени от политическия натиск върху БНР

"Репортери без граници" ужасени от политическия натиск върху БНР

Съдебният тормоз над независимите медии се е засилил драстично през последните месеци