Журналистите отново няма да имат достъп до новите депутати. Разпоредбите на законодателния орган спрямо медиите е утре репортерите да бъдат изолирани в зала "Запад" и да нямат достъп до кулоарите. Така те ще стоят в страни от народните представители и няма да им задават въпроси.

Тази мярка влезе в сила преди около години след настъпването на пандемичната ситуация.

Няколко жалби журналисти писаха до председателя на парламента Цвета Караянчева, но въпреки това останаха в изолация. Такава беше ситуацията и в новата-стара сграда на парламента - Партийния дом.

Очевидно лозунгите за свобода на словото важат само до изборите.

Новите депутати се връщат в старата сграда на Народното събрание?
Обновена

Новите депутати се връщат в старата сграда на Народното събрание?

Тържественото откриване на 45-тото Народно събрание ще бъде в бялата сграда

Припомняме, че вчера беше гласувана идеята първото тържествено заседание на Народното събрание да се проведе в бялата сграда на парламента - знакова за дългогодишната работа на народните представители.

Все още няма яснота обаче дали ще се приеме предложението депутатите наново да се пренесат там, макар че по информация на news.bg няма технически условия за провеждане на заседание - микрофоните и системата за гласуване са демонтирани и прехвърлени в сградата на Партийния дом.

Депутатите се преместиха в новата сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом, в началото на новия политически сезон на 2 септември 2020 г.

Тогава обаче журналистите изразиха недоволство, тъй като се оказа, че достъпът им е ограничен и на практика могат да видят кой влиза и излиза от сградата на парламента единствено от прозореца на тоалетната, предвидена за ползване от журналистите.

Медиите дори внесоха подписка срещу новите условия, при които са принудени да работят.

Какво символизира връщането на новите депутати в старата сграда на парламента?

Какво символизира връщането на новите депутати в старата сграда на парламента?

Журналисти и политолози го определиха като връщане на парламентаризма, а премиерът и правителството – „технически сътрудници“