Главният прокурор подсказа какви може да са причините за оттеглянето на втория в ДПС. Това заяви в кулоарите на НС председателят на ДПС Лютви Местан. Когато във вторник на брифинг ви казах, че мотивите на Христо Бисеров да се оттегли са лични и дори аз не ги знам, бях пределно искрен.

Днес не знам повече, отколкото тогава, поясни той и изтъкна, че заедно с почетния председател Ахмед Доган са били силно изненадани, че Бисеров не е пожелал да сподели мотивите си да подаде оставка и да се откаже от политиката.

Местан категорично отрече да е имал разговори с главния прокурор или с шефа на ДАНС по темата Христо Бисеров. По думите му след като обвинител номер едно е толкова условен, не може да се очаква от Местан да бъде конкретен.

Лидерът на ДПС увери, че не разполага с тази класифицирана информация, засягаща сигнала срещу досегашния му заместник. Според него щом мотивите на Бисеров са лични, те не засягат партията. Ние обаче не сме наивници, всичко това ще има своите рефлекси върху ДПС, в това число вероятно и политическа рефлексия, призна все пак Местан.

Той допълни, че това обаче няма да предизвика катаклизми в партията, защото избирателите на ДПС са достатъчно интелигентни да направят разликата между лична отговорност за лични действия и политика на Движението.

Запитан дали Бисеров всъщност не е бил освободен, защото знае прекалено много за корпоративни кръгове около ДПС и Ахмед Доган, Местан подчерта, че в изказването на Сотир Цацаров става въпрос за неща, касаещи лично персоната на Бисеров. Лидерът на ДПС отрече и да има информация, че Бисеров е напуснал страната. Стана ясно, че двамата са се видели последно в понеделник, а след това не са поддържали никаква връзка.

Оттук нататък проблемът е в полето на разследващите органи, ще получавате информация от тях, а не от нас, политиците, заяви Местан. Той обяви и че досега не е имал информация за съществуване на разработки в ДАНС срещу досегашния заместник-председател на ДПС.

Местан съобщи, че ще предложи на Централното оперативно бюро на ДПС Алиосман Имамов да замести Бисеров в ролята му на заместник-председател на НС, а председател на правната комисия да стане депутатът Четин Казак.


В БСП са лаконични за Христо Бисеров, който се оказа обект на проверка на разследващите. Антон Кутев посочи, че за него е важно ДАНС и
прокуратурата да проверят надлежно данните за вече бившия му колега. Много разчитам ДАНС и МВР да си свършат работата, посочи той.