Ръководството на Държавната агенция за национална сигурност не желае да бъде сменено, но това ще се решава в последствие. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов. Според него преместването на ГДБОП в ДАНС е било несъстоятелно и е целяло изпълнението на политически поръчки. Над 50 организации са поканените на обсъжданията на промените в Закона за МВР. Необходими са сериозни промени в самия закон, това, което ще се промени в ДАНС и ДАТО, са съпътстващи промени.

Когато се обсъждаше в една от комисиите този законопроект, известен депутат от опозицията каза: "Абе, вижте, когато правихме тези промени, действахме по метода проба - грешка". Тоест сега е дошло време да поправим грешката, въпросът е кой ще я плаща. На всички професионалисти в сферата е ясно, че преместването на ГДБОП в ДАНС беше несъстоятелно и то беше извършено, за да може да бъде създадена една мегаструктура, която да се употребява политически. Жалкото е, че ДАНС, откогато е създадена, е съпътствана от скандали, е мнението на Атанасов.

Президентът не може да назначи главен секретар на МВР, шеф на ДАНС или ДАТО, ако няма предложение от Министерския съвет, поясни още той. Според него изчезването на Петко Сертов се използва, за да се отклони общественото внимание от ставащото с газопровода "Южен поток", категоричен е Атанасов.