Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния до края на испанското председателство на Съвета на ЕС (до края на годината). Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че двете страни очакват и заслужават това от 2011 г. и изрази надежда да има "приемливо решение".

По нейни думи миграцията е особено чувствителен въпрос и решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие.

Мецола посочи, че пет години след внасянето на законопроектите относно миграцията ЕС не може да намери изход. Според нея не трябва да има блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС.

Мецола очаква скок на екстремизма в ЕС заради блокирането на България и Румъния за Шенген

Мецола очаква скок на екстремизма в ЕС заради блокирането на България и Румъния за Шенген

"Да чакате години и да ви кажат "не". Как можем да оправдаем такова послание?"

"Поискахме списък на вътрешните гранични проверки в ЕС и се оказа, че са повече от очакваното. Вътрешните граници се затварят, защото политиката за охраната на външните граници не работи добре", коментира шефът на ЕП. Тя отбеляза, че ако на външните граници се правят необходимите проверки на пътуващите, няма да има нужда да се възстановяват вътрешни граници. По нейни думи решенията трябва да бъдат законодателни, а не политически.

Мецола прогнозира много трудна кампания за изборите за евродепутати през юни догодина. Тя не беше сигурна дали отново ще има водещи кандидати за председател на Европейската комисия.

Мецола оцени високо работата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Мандатът на Фон дер Лайен не беше лесен, тя е първата жена председател на Комисията и се справи много добре, изтъкна председателят на ЕП.

Урсула дава, ала в Шенген не вкарва

Урсула дава, ала в Шенген не вкарва

Далеч по-смислено е София да накара Брюксел да приложи сериозен натиск спрямо Виена и Хага. Тоест, да превърнем проблема в общоевропейски

Тя заяви, че отново ще се кандидатира за евродепутат и уточни, че първото заседание на новоизбрания Европарламент е насрочено за 17 юли 2024 г.

Според Мецола изборът на следващ председател на ЕК може да се отложи за следващата есен, както е било при преизбирането на Жозе Барозу.

Тя счита, че повечето от сегашните евродепутати ще продължат работата си и в новия мандат. Прогнозата ѝ е, че центристите в бъдещия ЕП отново ще бъдат мнозинство.

Мецола изрази надежда до края на годината да започнат преговорите за разширяването на ЕС. Ако Украйна и Молдова са готови, преговорите трябва да започнат, категорична бе тя.

ЕК не обвързва мониторинга с влизането в Шенген

ЕК не обвързва мониторинга с влизането в Шенген

Разширяването на безвизовата зона остава политически приоритет за Комисията