От Министерството на финансите публикуваха още един списък на 21 физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC.

В списъка са майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева и фигури, свързани с бизнесмена Васил Божков - Гражданска платформа "Българско лято". Също така е включен и Цветомир Найденов - бивш съдружник на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който е един от собствениците на компанията Efbet. 

Там са и професионален баскетболен клуб-ЦСКА-48 АД, и фондация "Тракия". Има и заличени търговци.

Снимка 534793

Източник: МФ

Списъкът се публикува в изпълнение на Решение на Министерския съвет №441 от 04 юни 2021 г. Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати.

БНБ потвърди, че банките отказват плащания на санкционираните по "Магнитски"

БНБ потвърди, че банките отказват плащания на санкционираните по "Магнитски"

Българските банки стриктно спазват процедурите

В разширения списък, който Министерството на финансите публикува днес, са включени физическите лица (ФЛ), които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква "б" от РМС № 441.

Снимка 534795

Източник: МФ

Това са "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а", включени към момента и за последните 5 години". Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441, и обхваща периода от 2016г. до 2021г.

Снимка 534796

Източник: МФ

Лицата, включени в списъка, са съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а" от РМС № 441, а именно: "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC". 

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

Бизнесът още не е стартирал в нормални условия, обясни Даниела Стоева

Те са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 "а".

Снимка 534797

Източник: МФ

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти по т. 1, буква "а" и "б" от РМС №441, както и съгласно буква "в" от решението - всички физически лица и юридически лица, допълнени по реда на т. 4, а именно: Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лица от списъка по т. 1 и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка, в случай че се установи свързаност или изключване от списъка на лица, в случай че свързаността е прекратена, се казва в съобщението на МФ.

Финансовото министерство публикува разширен списък по закона "Магнитски"

Финансовото министерство публикува разширен списък по закона "Магнитски"

Това е в изпълнение на Решение на Министерския съвет

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.