Предлагаме пълния текст на речта на СДС-лидера пред митинга на пл."Независимост" в украинската столица Киев.

Здравейте приятели!

Сигурно сърцата ви са много горещи щом студът не ви спира. Знам защо сте тук, вие сте тук, за да не останете сковани в студа и сивотата на една имперска политика, която ви е носила само нещастия.

Аз съм тук, за да ви кажа, че ще успеете. Всички демократични и свободни хора на България са с вас. Те също мръзнаха в имперския студ, но успяха, знам че ще успеете и вие.

Днес ние следим събитията в Украйна с вълнение. Преди пет години, през зимата на 1996 - 1997 година демократична България излезе на улиците и площадите, за да протестира срещу едно правителство и една система, които отнеха перспективата за децата ни.
Тридесет дни, ден след ден шествията не спряха. Беше зима, беше минус 10 градуса, но не можаха да ни спрат.
Правителството на бившите комунисти подаде оставка. Проведохме демократични избори и днес България е друга – член на НАТО и пред прага на Европейски съюз. Вярваме във вас, вярваме че няма да ви пречупят. Трябва да сте силни.

Украйна е голяма страна – с големи възможности. От времето на Ярослав Мъдри и до днес – този факт, винаги е респектирал Европа и Русия.

Историята на разделението е трагедията и поуката на Украйна. Така става, когато ви поделят между Жеч Посполита и Московската държава. Така става и когато през 18 век ви поделят Австрия, Прусия и Екатерина ІІ. Така става и през 1919 г. между Русия, Полша, Румъния и Чехословакия.

Истината е, че една страна е силна с хората си. Днес вие правите Украйна силна. Заплашват ви отново със същото – с разделение! Защото искате истината и свободата да надделеят.

Бъдете смели, бъдете силни, бъдете упорити. Европейската народна партия и Съюзът на демократичните сили стоят категорично зад вас и защитават правото ви на избор.

Днес, вие воювате за правото си да бъдете част от свободният цивилизован свят. В конституцията ви пише, “суверенна, независима, демократична, социална и правова държава”...

Днес воювате не просто за Юшченко, а за себе си, за децата ви, за Украйна, за правото ви на щастие. Пътят ви към Европа тръгва от този площад. Вие го проправяте.

Когато тръгвах насам, дъщерите ми искаха да дойдат с мен, за да ви вдъхнат кураж, да ви дадат и те нещо от себе си. Е, не ги взех, но взех от тяхната увереност и младост, и спокойно мога да кажа, че има “Утре”. В една песен от нашите български митинги за демокрация се казва “Утре започва от днес...”

Днес, вие правите историята на утрешна Украйна. Победа!