Председателят на БСП Михаил Миков отрече да се е срещал с банкера Цветан Василев около кризата с КТБ. Така настоящия председател на социалистическата партия и бивш председател на Народното събрание опровергава думите на своя съпартиец и бивш лидер Сергей Станишев от днес.

По думите на Михаил Миков обаче е имало индикации за това, което се случва около и с КТБ.

Своята позиция Миков ясно заявил и при двете срещи при президента и настоял на стенограмата да се даде публичност. "Смятам, че тя може да даде отговори на въпроси, които сега се поставят", каза още той.

"Аз поисках това в писмо, после по Закона за достъп до информацията, но отговорът на този въпрос не е в мен. Той трябва да бъде даден от президента", уточни той.

В интервю за БНР председателят на БСП Михаил Миков заяви, че левицата предлага политика, която е единствената алтернатива на днешното управление и която дава друга перспектива за България - в икономиката, образованието, здравеопазването - за едно по-справедливо общество".

Едва след Конгреса, когато се очертаят левите стандарти като основа за разговори, ще стане ясно дали БСП ще се коалира с други леви партии на местните избори. Според Миков "трябва да бъдем максимално отворени. Смятам, че не трябва да има "забранени" партии от левия спектър.

На въпрос дали това се отнася и за АБВ, той бе категоричен: "Ако споделят тези "леви стандарти", защо не?"

В коментар за поправката в Устава на партията, която стана известна като "анти Станишев, Михаил Миков обясни, че документите не трябва да се тълкуват толкова лековато и че всички направени промени са съгласувани още преди месец като път на БСП като основна опозиционна сила и единствена възможно лява алтернатива на днешното управление.

Миков отрече твърдението, че в БСП има два центъра на власт - около него и около бившия лидер на партията Сергей Станишев. Според него това се дължи на неразбирането на функционирането на партията.

По повод идеята да не се правят много критични оценки на участието на партията в управлението на Пламен Орешарски, Миков коментира: "Имаше такъв нюанс в изказването на Сергей Станишев, но Националният съвет прие проекта за политическа декларация. Етапна политическа оценка е необходима на това, което се случваше през последната година и заради което ние получихме такъв урок от хората. Компромисите са част от причините, заради които ние сме в това състояние днес", заключи Михаил Миков.