"С турския премиер Ахмед Давутоглу разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде зона за сигурност, така че хората да са близко до родните си места и каквото трябва да им се помага, да им се помага там и конфликтът да се прекрати час по-скоро". Това заяви българският премиер Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди днешната извънредна среща на Върха на ЕС във връзка с мигрантската криза.

Запитан за изискванията, които поставят хората, пребиваващи в регистрационните центрове на Държавната агенция за бежанците, Бойко Борисов каза: "Условията, при които живеят бежанците не са от тези, които най-много ни се иска, но има и български граждани и то хиляди, които живеят в не по-добри условия.  Имаме много стотин хиляди роми, за които полагаме много грижи. Милиарди отиват за тях всяка година, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли от някъде през времето".

"Над 10 млн. мигранти се очаква да влезнат в Европа. Двете външни граници са Гърция и България. От Сирия очакват 7 млн., в Турция има 2 млн. души, припомни Борисов.  Турците полагат огромни усилия и се държат изключително хуманно и европейски, много милиарди долари вече похарчиха по бежанците, но не могат да ги удържат, защото те няма къде да се върнат назад, те трябва да влезнат в България и от тук да тръгнат нанякъде", каза Борисов.

Според него решението не е в засиления граничен контрол. "Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натиска върху тях се увеличава", каза премиерът. Той съобщи, че на 14-15 октомври предстои среща в широк мащаб в Истанбул. "Ще намеря начин да отида в Деня преди Европейския съвет", каза Борисов.

Причината за засиления трафик на нелегални мигранти е в разрастването на военния конфликт в Сирия, смята министър-председателя. "Все повече хора в Сирия се уверяват, че няма какво да правят там, че е опасно за живота им. Цифрата,която турския премиер каза, е 7 млн. души. Днес в Европа са влезли нови 8 хиляди души, това е невъзможно да се приемат", каза той.

Борисов не вярва страната ни да бъде глобена от Европейската комисия, която започна три наказателни процедури именно по мигрантските въпроси. "Ангажираме армия, командироваме от цялата страна полицаи - какво повече да направим, ние имаме предели", каза премиерът.

Министър-председателят на България заяви, че сме готови да се справим, но тук е много по-дълбок проблема. "Без да се спре източника на вълната, която идва, следват вълна след вълна - милиони емигранти.

Имам писмо и от премиера на Турция, те вече изнемогват с милионите бежанци. Времето се разваля, тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и в останалите държави, от където са тръгнали и натискът върху границите ще стане огромен", заяви Борисов.

Преди извънредната среща на Върха на ЕС във връзка с мигрантската криза българският премиер заяви, че ще настоява да има незабавно разговори във формат САЩ, Русия, ЕС.

На тях трябва да се реши глобално въпроса за източниците на тези напрежения. "Втори път да се изгради незабавно зоната за сигурност.

Тези хора, които няма подслон в Европа, не могат и в България да го намерят, да има къде да се изградят лагери, да имат подслон, човешки условия", заяви министър-председателят. Борисов смята, че това може да стане с хуманитарна, но не с военна операция. "Ако беше лесно и зависеше само от мен, щях да ви дам рецепта. В случая можем само да оказваме политически натиск и да настояваме пред колегите да седнат на тази маса за преговори и да решат проблема", каза Борисов.

"Подигравателно ми се струва страни, които са с мюсюлманско население, а не приемат бежанци, да ни предлагат пари да строим джамии в Европа", каза премиерът, визирайки предложението на Саудитска Арабия, която отказва да приеме бежанци на своя територия, да построи 200 джамии в Германия.

Премиерът благодари на българските депутатите за подкрепата на промените в Конституцията, дори на тези, които мислят по различен начин.