"Убеден съм, че МВнР има потенциалът да се справи с предсрочните парламентарни избори на 2 април зад граница. С всеки следващ избор нещата стават все по-сложни заради регламентите за гласуване зад граница". Това заяви служебният външен министър Николай Милков в предаването "Защо, господин министър?" по БТВ.

Той обясни, че въпросът със спазването на правата за хората с българско самосъзнание и български граждани в Република Северна Македония е политически въпрос. Той е залегнал в декларацията на Народното събрание от октомври месец 2019 г. и сме длъжни да реагираме по съответния начин. Побоят над Християн Пендиков е престъпление от омраза, посочи Милков. Проблемът в цялата ситуация е, че при нас много често се получава, че престъпление от такъв характер остават ненаказани и неразследвани. Имаме престъпления и обиди от омраза и спрямо Християн Пендиков се извършвали, докато лежал във ВМА, като получавал заплахи и обиди по телефона си.

"Това са грозни обиди и са свързани от това, че той се чувства и се определя като българин", категоричен бе Николай Милков.

Пендаровски изненадан, че България политизирала случая с Пендиков

Пендаровски изненадан, че България политизирала случая с Пендиков

В Скопие не замесвали случая в двустранните македонско-български отношения

За момента Християн Пендиков ще остане в България. Когато се получат уверения, че ще бъде безопасност в РСМ, той ще се завърне. Българите в РСМ или трябва да бъдат снишени и да не се занимават с тази активистка дейност, или да вземат решения за себе - да бъдат прогонени или да дойдат да живеят в България.

Стремим се да деескалираме конфликта - искаме да бъдат защитени правата на българи в РСМ. Заявки винаги е имало, но това, което очакваме са практически стъпки и вписването на българите в Конституцията, настоя Милков. Би било безпрецедентно две държави-членки, които да ограничават достъпа на лица от своите съседни държави до собствена територия, било то и за евродепутати, коментира външният министър.

За войната в Украйна и военната помощ, която България оказва, Милков посочи, че е вътрешнополитическа дилема какво и как правим за Украйна. Партиите се стремят да се позиционират по начин, по който ще се харесат на техните избиратели. От страна на международната общност и на Украйна критики не сме понесли. Винаги сме подкрепяли жертвата, уточни министърът.

Корнелия Нинова иска хората, изнасяли тайно оръжие за Украйна "да понесат отговорност"

Корнелия Нинова иска хората, изнасяли тайно оръжие за Украйна "да понесат отговорност"

Лидерът на БСП остава на своята позиция

Припомняме, че ден по-рано президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обвини България в политизиране на случая Пендиков. Той посочи, че властите в Скопие не замесват случая в двустранните македонско-български отношения.

Християн Пендиков бе пребит в Охрид на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен във ВМА, където по-късно бе опериран

"Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната". Това заяви днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Думите му са по повод разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила 1/3 от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Василев подчерта, че твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно.