Министърът на отбраната Николай Ненчев освободи от длъжност директора на служба „Военна информация" Веселин Иванов, съобщиха от Министерството на отбраната на страницата си в интернет.

„С господин Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", обясни причините за смяната министър Николай Ненчев.

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. „Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват", коментира министърът.

За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация" е назначен полк. Светослав Даскалов.  Министър Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация" да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности.

"В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия. Очаквам Служба „Военна информация" да продължи да осигурява навременна и актуална информация", коментира още министърът на отбраната Николай Ненчев.

Припомняме, в петък, 6 март главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ДАНС Владимир Писанчев подадоха поисканите им по-рано оставки.

Преди месец и половина възникна спор между военния министър Николай Ненчев и директора на служба "Военна информация" за оригиналите на архива на военното разузнаване. Министър Ненчев обещава да предаде и тях на комисията по досиетата, докато ръководителят на служба Военна информация Веселин Иванов твърди, че е предал всичко.

"Законът трябва да бъде изпълнен", категоричен бе тогава министърът и обяви, че премиерът Бойко Борисов го подкрепя в тези му действия. От БСП се обявиха против предаването на оригиналите на документите.