Соломон Паси Министърът на външните работи Соломон Паси заминава на официално двудневно посещение в Кайро по покана на египетския си колега Ахмед Махер.

Двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения, възможностите за активизиране на близкоизточния мирен процес, усилията за стабилизиране на Ирак и следвоенното му възстановяване, както и някои други въпроси, представляващи взаимен интерес.

Тъй като от 1 януари България е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, а Египет е един от най-активните партньори на тази организация, сътрудничеството между европейските държави и държавите от южния район на Средиземно море също ще бъде предмет на разговорите, които министър Паси ще проведе в Кайро.

В делегацията на външния ни министър са включени заместник-министърът на външните работи Иван Петков, началникът на Политическия кабинет Красимира Иванова и главният секретар на МВнР Яшарали Ахмед, съобщава Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерството на външните работи.

От Египет Соломон Паси заминава за Грузия. В неделя той ще присъства в Тбилиси на официалната церемония по случай встъпването в длъжност на президента на Грузия Михаил Саакашвили.
Предвижда се министър Паси, начело на "Тройката" на ОССЕ да проведе срещи с грузински държавни и правителствени ръководители и с представители на други страни, пребиваващи в грузинската столица по този повод.